Thursday, September 20, 2012

Vad de samhällsnyttiga banker kan göra

På  Michael Hudson hemsida finns en intervju upplagd med mannen själv (http://michael-hudson.com/2012/09/set-up-to-fail/).  I den fanns ett litet avsnitt som jag tyckte var talande för varför ekonomin minst sagt haltar. Nedan min simpla översättning av det avsnittet.

2011 plöjde den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, ner $800 miljarder i bankräddningsprogram.  Till en ränta på 0,25 %  "lånade" sedan miljarderna ut till bankerna. 
 En del av det deponerade bankerna direkt hos Federal Reserve med ränta, men en summa som motsvarade de $800 miljarder i bankräddningsprogram lånades vidare till utländsk valutaspekulation och valutahandel, i huvudsak till BRIC länder.

Med andra ord, bankerna tog alltså Federal Reserves räddningspengar på 0,25% ränta, köpte  brasilianska obligationer som gav en ränta på 11%, och stoppade
skillnaden på 10,75%  i egen ficka. 

Inte nog med det. Alla Federal Reserve miljarder som rann in i den brasilianska ekonomin tvingade upp värdet på den brasilianska valutan och gav bankerna en valutahandels "free ride" utöver de 10,75% i ränteskillnad de tjänade på obligationsköpen med pengar som i sig var räntefria.

Detta möjliggjorde för bankerna att ytterligare skuldsätta ekonomin med resultatet att ekonomin krympte ytterligare.


Ingenting utav det gigantiska "räddningspaketet" hade med den reala ekonomin att göra, annat än att den dränerade den ytterligare. 

2 comments:

  1. Alltså lånar staten ut pengar till banker så fattar man ju vad som händer, 9 ggr så mycket "pengar" skapas och lånebördan för nationen ökar ännu fortare. Hela krisen beror på just denna mekanism, så krisen kan helt enkelt inte lösas genom att ge bankerna mer pengar. När polaren rökt för mycket crack så hen hamnat på sjukhuset, då är inte lösningen att ge hen mer crack.

    ReplyDelete
  2. Ett lagom crackintag, det lär vi oss genom Tetra Pak-arvtagaren. Inget crack till bankerna, de bogartar bara.

    ReplyDelete