Monday, November 14, 2011

Juholt funnen men Reinfeldt försvunnen

Idag i SVT:s Aktuellt sände de ett inslag som utger de sig för att handla om huruvida Juholt och S har någon sakpolitik att komma med, nu när han har "slutat be om ursäkt" (för något han förstås inte skulle behövt be om ursäkt för från början).
Aktuellt följer med till Umeå, till en lokal som i princip är fylld med yngre sossar som ställer frågor till Juholt om S-politik. Man skulle kunna tro att inslaget i Aktuellt är ämnat att lyfta vilka frågor som diskuteras, med tanke på hur de öppnade inslaget. Men icke sa Nicke.

Det är det gamla vanliga spåret som gäller, det om "trovärdighet".
Inslagets början är en låtsasöppning, till för att vagga in tittaren i en tro att denne får sig till livs något matnyttigt att ta ställning till, alltså sakpolitik, som sedan snabbt glider över till att handla om det innehållslösa begreppet "trovärdighet".  Och för att understryka det hela låter man högerspöket Margit Silberstein stå i studion och analysera, vilken är detsamma allmänt högertyckande och sossebashing i synnerhet varvat med "trovärdighet",   lite mer bashing och ännu mer mellan tummen och pekfingret syftande av Juholts "trovärdighet",  för att avslutas med bashing grand finale i form av ett SMS som något kommunalråd skrivit efter Juholts lördagsintervju i P1, givetvis mycket negativt.
Vem som skrivit SMS:et eller till vem det skickats får vi inte reda på. Och varför skulle vi det, det är ju ämnat att understryka högerspöket Margit Silberstein slutsats; att "förtroendet" är fortsatt lågt, även bland höga sossar.

Under inslaget nämner ett par yngre sossar den i media (i förhållande till t.ex. statsminister Reinfeldt ) orimliga behandling Juholt fått utstå, i synnerhet under drevet,  att det självklart påverkat opinionen negativt, något som får det oberoende men ack så känsliga Aktuellt att kommentera det hela syrligt i syfte att förlöjliga och oskadliggöra kritiken, då den också direkt berör det pågående inslaget.


Samtidigt som Juholt förgäves försöker göra sin och S politik hörd, är statsminister  Reinfeldt försvunnen. Inte ett ljud från karln.
Anledningen är förstås vårdskandalerna inom de privata bolagen, gunstlingarna som skulle göra allting bättre och billigare. Istället gör Reinfeldt som han alltid gör, skickar fram underhuggare, denna gång  Trion utan Bumba.  Maria Larsson, finansminister Anders Borg och justitieminister Beatrice Ask står på rad och flyttar ansvar mellan sig ner till siste kvinna, som i sin tur sedan skjuter iväg ansvaret till kommunerna. Kvar behåller de handlingskraften som manifesteras  i en...  utredning.

 Om det finns någon inom de stora medierna som efterfrågar statsministerns syn på de privata vårdskandalerna kan man undra. Om det hörs intet av de "politiska kommentatorerna" och journalisterna.  Någon kritik mot att Reinfeldt återigen försvinner spårlöst när han riskerar att förknippas med det negativa som denna skandal innebär, får man inte läsa eller höra.  Hans "förtroende" måste förbli intakt.

I aktuellt kunde man också se två personer kommentera vårdskandalerna. Den ena var en son vars far hade vanvårdats, den andre en forskare på Karolinska, tror jag . Forskaren menade att de kör på fälgarna inom äldreomsorgen, underbemannade helt enkelt och varit så länge. Ingen nyhet direkt alltså.
Ingen av de två ville egentligen ta i dagsproblemet, att privata företag som Carema bantar kostnaderna på helt orimligt sätt för att göra feta vinster på bekostnad av de gamla.
Forskaren gick så långt att han till och med sa att det inte är Caremas ansvar utan kommunens. Jo visst, ytterst är det kanske det. Men det hela blir ju löjeväckande om Carema, som är satt att ta hand om och vårda de gamla, men inte gör det, skulle vara fria från ansvar. De har givetvis ansvar för att vården är av hög kvalitet, det är ju människor de direkt har att göra med. Det kan man inte slingra sig undan.

Jag gissar att både forskaren och sonen vars far hade vanvårdats har sina sympatier åt Alliansen, för båda hängde upp sig på bättre kontraktsskrivning och bättre uppföljning. Visst, det kan man tycka, men forskaren tog samtidigt upp underbemanning, och att det blir fler gamla framöver när 40-talisterna blir 80-90 år och i och med det ökade kostnader. Kommunerna har begränsade resurser, varav nu delar av dessa resurserna skeppas till skatteparadis. Den lösningen, som är högerns lösning,  med "professionellt utförda  kontrakt och uppföljning" innebär ju ytterligare kostnader, men är ingen lösning på att vinsten går till annat istället för till förbättring av verksamheten.  Och frågan blir också, vem skall betala det? Hur skall det betalas?  För det lär inte billigt.

No comments:

Post a Comment