Saturday, March 2, 2013

Från mikro till makro

Slukhålsteorin
Havsytans undansjunkande i förhållande till land, den sk vattuminskningen, beror på att det någonstans uti världshavet finns hål, så kallade slukhål, där havsvatten störtar ner i jorden inre.
It´s all about faith
 Här finns utrymme för neoklassisk franchise.  Slukhål finns ju bevisligen lite var stans, och vattennivån har sjunkit under många många år. Visserligen sägs den öka igen, men det måste bero på något vi inte vet om de stora slukhålen kopplade till jordens inre, och inte på grund av att slukhålsteorin i sig är fel. Med en påhängsteori till slukhålsteorin är vi uppe på banan igen.

3 comments:

 1. Hehe, fint. Det är exakt den processen som raffinering av statistiskt framtagna ekvationer går.

  Vi vet att kvantteori och einsteins teorier är otillräckliga. Men 50 år av raffinering av till exempel kvantteori har inte löst detta problemet. Det är för att om man sitter och raffinerar statistiska formler som exempelvis schrödingerekvationen så genereras ingen ny kunskap, det är inte så man hittar verkliga mekanismer. Vad man gör när man raffinerar statistiska formler är att man ger mörkeret en form, det är inte att titta in i mörkeret.

  Ser man till ekonomisk teori så har de ännu inte genererat en enda meningfull datapunkt, de skapar nämligen inte sin egen data utan idkar fiske i en massa data som genereras av andra. Att ge sådan data en form med statistisk behandling kommer inte åt kausalitet.

  Var är ekonomins konstanter?

  ReplyDelete
 2. Om vattnet åker ner i ett hål på ena sidan Jorden måste det väl komma upp ur ett hål på andra sidan? Jorden är ju rund!

  ReplyDelete
 3. Om hålet är snett kommer det väl ut på snedden…
  Björn, det där får du ta med neoklassikerna. De kan det där.

  ReplyDelete