Monday, March 4, 2013

SMS-lånehajarna slår tillbaka

Öppen utfrågning och SMS-lånehajarna försöker rädda sin "bransch" som dessa altruister menar "fyller ett behov".
En figur i kostym från Mobillån Sverige AB, försöker spela ner ockerräntorna genom att göra en jämförelse med de vanliga storbankerna.  Fast inga av storbankerna lånar ut mindre belopp, så mannen kokar ihop ett antal exempel med fiktiva lån, med fiktiva uppläggningskostnader, tagna från åtskilligt mycket högre belopp och vips kan han visa att även storbankernas effektiva ränta hamnar på ocker x 100, dvs ända upp till 2500%.  Tänk vad smidigt det är att få skapa sin egen verklighet och sedan hänvisa till den.

5 comments:

 1. Ja, hypotetiska exempel är ypperligt.

  Jag tycker iofs att SMS-lånen fyller en funktion. Istället för att stjäla numera så tar man ett SMS-lån. Tills man hopat och rullat skulder till den punkt man genomför ett amatörmässigt guldsmedslån. Det är kanske inte en bra funktion, men, den första delen av det stävjar brottslighet. Problemet är att man får betala ränta senare på den brottslighet man slapp i början.

  Skulle man kunna utnyttja denna del till ett komplement till socialtjänsten? Där många ogillar socialens kontroll, krav och handläggningstider? Jag griper efter halmstrån här, jag vet, men jag tycker det är en intressant utveckling. Jag ser hur de grupper som tar SMS-lån skiljs i två delar, de som begår grövre brott och de som hamnar i en skuldsaneringssituation på existensminimum för lång tid frammåt.

  Nej, bara flum, lån är svårt att få till någons hjälp utom långivarens. Nej, ockrarna skall sitta inne och deras egendom konfiskeras, skulderna avskrivas.

  ReplyDelete
 2. Jag minns då 30% sågs som ockerränta. Idag börjar en del svaja på målet när de drar iväg över 1000%. Någon hade visst en effektiv ränta på 22000%. Och visst, 1000% är ju inte mycket jämfört med 22000%.

  ReplyDelete
 3. Tja, riksbanken höjde ju ribban för ocker lite på 90-talet. När riksbanken kan ta 500% då är det väl fritt fram för varenda ockrare att sätta vilken ränta de känner för.

  Jag tycker ett räntegap mer än dubbla inlåningsräntan är ocker. För man gör inte ett skit för de pengarna, man kunde behålla dem själv och inte tjäna ett skit, så det är mer än skäligt för ingenting.

  ReplyDelete
 4. Visst ja, de gjorde de. Det frejdiga 90-talet…

  ReplyDelete