Saturday, March 9, 2013

Melodisk festival

Bil-ola och Tra-volta
Jaha. Så var den svenska utdragna över. Kan inte påstå att jag följt den ingående, men andra i närheten har och det går inte att undgå att höra ett å annat.  Carolas karriär skulle visst kickas igång igen, så hon fick sjunga sin gamla dänga och sedan tacka Gud.

I Skåne har de borgerliga Alliansen och Mp helt plötsligt hittat 1,6 miljoner att plöja ner den kommersiella  euro-schlagerfestivalen. Annars brukar det vara ytterst svårt för dem att komma upp med ens en 10-del av det beloppet, om pengarna skall gå till det de egentligen är tänkt att gå till, nämligen ickekommersiell kulturverksamhet.

 För att kunna göra det, har Alliansen+Mp snabbt som tusan tvingats hitta på en tillfällig form, där kommuner skall kunna söka pengar till projekt som involverar barn, yttrandefrihet och demokratifrämjande, i samband med euro-finalen i Malmö.

Fast kommunerna runt om i Skåne har inte varit så heta på de hela. Kort ansökningstid och extrem luddighet, där och ingen tycks veta vad och hur projekten skall se ut, än mindre vad kopplingen till euro-schlagerspektaklet är, har gjort att Alliansen+Mp  har släppt på sina annars så rigorösa bestämmelser gällande ansökningstider.

För här handlar det ju om något så viktigt som att få till ett alibi, ett alibi så att Allians- och Mp-politiker och tjänstemän skall kunna plöja ner stora pengar i ett kommersiellt jippo, i utbyte mot friplåtar med bra platser till euro-spektaklet, som skall gå i Malmö.

En stunden finns inga pengar till det ickekommersiella, andra stunden finns 1,6 miljoner till det kommersiella och däremellan är det kris.

1 comment: