Thursday, October 4, 2012

…och slutar i ett dansband?

Det börjar med ett leendet…
I anslutning till en fråga om a-kassan och att arbeten försvinner, under riksdagens frågestund, försökte sig Anders Borg på att improvisera i stunden.

-Jag tror inte arbetslösa köper fler bussar för att a-kassan höjs.

Man får väl vara glad i det lilla att det inte är musik Anders Borg pysslar med.

Sedan kom Anders Borgs sedvanliga intränade pladder om jämviktsarbetslöshetsnivå, som varken han eller någon annan lyckats pricka in och som han själv 2006, mer korrekt, kallade för massarbetslöshet, samt lite mer varmluft om att höjda skatter ofelbart leder till att jobb försvinner, lika snabbt som spolningsproceduren på holken.
 Det att jobb försvinner kan man ju hålla med om, förutsatt att skatteintäkterna går till "finansiellt sparande".

Faktumet att statens skatteintäkter är tänkt (och till största del också gör det) att användas till att köpa varor och tjänster från den privata sektorn, ingick förmodligen inte i Anders Borg ekonomikurs. Inte heller att människors a-kassa, även höjd sådan, spenderas i den privata sektorn. ICA brukar ju som bekant inte räknas till det svarta hål de borgerligt sinnade brukar kalla den offentliga sektorn.

Det som dock tycks ha ingått i Anders Borgs kurslitteratur, och som etsats sig fast i hans huvud, var avsnittet hur man skapar jobb genom att göra det billigare för företag med metoderna sänkta skatter och löner. För att det skall gå ihop ingick förmodligen även ett tegelstenstjockt avsnitt om hopp och tro.

För att bättre förstå Anders Borg, bör man fördjupa sig något i hur en för  honom tilltalande lösning på problemet med företags sjunkande efterfrågan av t.ex. skäl som "jag/vi har inte råd"  kan se ut. Nedan följer ett exempel.

B=R=A 
där  B=billigt,  R=roligt och A=arbetstillfälle
Sänker man skatt eller lön x2 får man x2 arbetstillfällen och dubbelt så roligt.

Direkt efter Anders Borgs svarat zoomade TV-kameran in delar av församlingen inklusive den S-märkte frågeställaren.  Vi, tittaren, fick glädjas åt att se några helt nollställda figurer.

4 comments:

  1. Det finns kvalitativa skillnader mellan exempelvis A-kassa och jobbskatteavdraget, som folk verkar ignorera. A-kassa går 100% till konsumtion inom landets gränser, redan där vann A-kassa. Men 100% används till konsumtion, vilket ger skatteintäkter, den feta lönen kan sparas, vilket inte ger skatteintäkter, men det är å andra sidan bara ett av många sätt som stora inkomster kan användas oproduktivt. I teorin var det himla smart att lägga jobbskatteavdraget i början på sommaren, då kunde man räkna med att alltihopa lades på högbeskattad bärs, synd bara att det skedde utomlands i de flesta fall.

    Men jag antar att sådant gör matematiken jobbig...

    ReplyDelete
  2. Ja, det du säger är väl det som syns i siffror om man orkar bry sig, dvs en ökning av antal arbeten i absoluta tal, men till följd av en ökning av antalet människor i landet. Och den ökningen är sämre än tidigare perioder, enligt SCB, vilket indikerar jobbskatteavdragets verkliga funktion på ekonomin.

    Jobbig matematik, den möter Anders Borgskt vis:
    -Det finns lite olika sätt att räkna på.

    ReplyDelete
  3. Jag tappar ord som Reinfeldt tappar fattningen.

    Jobbig matematik, den möter _man på_ Anders Borgskt vis:

    ReplyDelete
  4. Håller just nu på med band I av "Moderata grodor". I tredje bandet kommer uteslutande att handla om Borg. Fjärde blir "LandsVaderns".

    ReplyDelete