Thursday, October 4, 2012

Färsk pösmunk till salu

Pösmunk
Veckans Politik är ett program jag snubblade över och som går på TV4 News.
 Där satt Daniel Suhonen och Stefan Stern och skulle debattera "sakfrågor". Jag såg inte hela men kunde konstatera att när det blev obekvämt för Stefan Stern så jäste pösmunken i honom. Det blev en miniatyr av Göran Person som angrep formen, alltså hur Stefan Stern tyckte Daniel Suhonen debatterade. Det var vad Stefan Stern tyckte var det absolut viktigaste att lyfta av sina åsikter, inte varför han förespråkar vinst i välfärd, inte varför han som socialdemokrat valt att jobba som lobbyist åt Peje Emilsson.

 Pösmunk göra  Peje proppmätt?
 Moderaten Peje Emilsson, vinnare av Social Capitalist Award 2009 (ja det finns faktiskt ett sådant pris), ägare till välfärdsföretag, insyltad i högerns största PR-byråer, är mannen som blev fly förbannad på ett seminarium för att forskning stödd av Svenskt Näringsliv inte visade de resultat Peje Emilsson tyckte att de skulle visa gällande privatisering av det offentliga.

Peje Emilsson senaste "projekt" Silver Life, är en satsning på en äldrevårdskedja för finare folk, de som inte står ut med människor med utslitna leder och andra yrkesskador, sådant man kan få i de lägre betalda yrkeskategorierna.

För att få fart på Silver Life krävs emellertid vissa för Peje Emilsson lämpliga lösningar.  En av dem är en äldrepeng, som skall, om Peje får som han vill, tas från kommunalskatten och landstingsskatten.  
Genom att varje enskild, fattig som rik, tilldelas en peng, blir det lättare att locka till sig de extrapengar lyxsärboendet kostar av de snåla välbärgade som idag inte tycker det är lönt. Pengen är alltså främst till för att underlätta för Peje att tälja guld. 

Som argument för att få till en äldrepeng sprider Peje Emilsson vidare den många år gamla myten att äldrevården är underfinansierad, trots att den malts ner flera gånger om i boken Välfärdsmyter av Daniel Ankarloo. I den kan man läsa om alla offentliga ”Långtidsutredningar”, prognosmakare i Sveriges Kommuner och Landsting hur de fuskat ihop siffror å det grövsta.
Det  är alltså till denna figurs intressen socialdemokraten Stefan Stern valt att bli lobbyist åt. 

Daniel Suhonen var noggrann med att deklarera var han stod och menade att det är viktigt att sådana som Stefan Stern också gör det. Och lika säkert som amen i kyrkan och ett brev på posten, menade Stefan Stern att "vi är alla sossar", bara att vi tycker lite olika.
Visst…

3 comments:

 1. S består väl egentligen idag av 2 partier. Vinst i välfärden är en mycket tydlig och viktig skiljelinje som över 90% av sossarna är emot. Minoriteten borde kastas ut precis som gjordes i slutet av 1800-talet. De som kastades ut blev ju senare lite förenklat Folkpartiet. Nu framstår dock sossarna som mycket lika Centern där Annie Lööv-Rand kritiserar alla som vill höja bensinskatten men samtidigt deklarerar att man kommer att höja denna. Man undrar när folk ska förstå att V är enda alternativet?

  ReplyDelete
 2. Man kanske borde förklara det här med bidrag till folk.
  Sjukförsäkring - inte bidrag, försäkring.
  Arbetslöshetsförsäkring - inte bidrag, försäkring.
  Socialförsäkring - inte bidrag, försäkring.
  Jobbskatteavdrag - bidrag.
  Vinst i vården - bidrag.
  Vinst i skolan - bidrag.
  RUT - bidrag.
  ROT - bidrag.
  Ränteavdrag - bidrag.

  Bidrag kommer nämnligen som en skänk från ovan. Försäkring är något man får när man behöver det och den har man betalt in till all tid man inte behöver den.

  ReplyDelete
 3. Jag tog mig friheten att citera "martin" på min blogg:

  http://pyttiminpanna.wordpress.com/2012/10/07/bidrag-kontra-forsakring/

  Hoppas det var ok?

  /anita

  ReplyDelete