Wednesday, October 17, 2012

Samma drog, olika namn, olika användare, olika straff

Bläddrade förbi The Daily Show och fick höra att i USA bestraffas crack-kokain mycket hårdare än pulverkokain, trots att det i allt väsentligt är samma drog.

Skillnaden i bestraffning var under årtionden hela 100-1, något som drabbade den afroamerikanska befolkningen hårt, eftersom crack-kokain är vanligare där än pulverkokain.

Högsta domstolen påpekade under flera årtionden det vansinniga i att ha så skilda straffskalor och att det inte finns några som helst vetenskapliga eller andra skäl att bestraffa crackinnehav hårdare än pulverkokaininnehav, men utan minsta gehör från kongressledamöterna.

När väl högsta domstolen fick gehör, sänktes bestraffning till förhållandet 18-1, dvs fortfarande mycket hårdare bestraffning för crack-innehav. 
Man valde alltså att behålla en kraftig bestraffningsorättvisa istället för att ta bort orättvisan helt.

4 comments:

 1. När jag bodde i USA så fascinerades jag av crackindustrin. En industri som angrips av amerikansk militär, en industri som har en enorm mängd tjänstemän som arbetar för att krossa den. De håller till i djungeln, med dålig utrustning, deras produkt skall smugglas genom flera länder med risk för att angripas av ovanstående tjänstemän. Deras försäljare jagas på gatan och risken att bli skjuten av kunder, polis eller arg medborgare är överhängande. Trots alla dessa saker som skall hindra cracket från att nå slutanvändare så lyckas de distribuera sin produkt på gatorna hundratals mil bort, priset är 20 dollar och det är väl vad det skulle kosta att gå på bio följt av en big mac och company efter bion. Nu är jag inte säker då jag aldrig provade crack utan endast förhandlade med försäljarna, men jag är ganska säker på att en pipa crack är häftigare än en biokväll. Trots allt motstånd emot crack, alla mil det skall transporteras och alla risker, så är det den mest prisvärda underhållning som går att hitta i landet. Fascinerande.

  Men det är ganska givet att crack ger högre straff. De olater som förekommer hos arbetarklass och fattiga är alltid mycket allvarligare än överklassens dekadens. För om arbetarklassen satt och rökte crack hela dagen, så skulle inte överklassen kunna sitta och snorta cox hela dagen. I USA finns det en tydlig rasism också, som gör att företeelser som förekommer hos svarta amerikaner är mycket allvarligare än motsvarande för vita amerikaner. Jämför straffsatserna för crystal meth emot crack.

  ReplyDelete
 2. Klass- och ras-fråga som visar sig denna stora skillnad i bestraffning, men att den är så enorm även efter sänkningen… Det tycks som om de knappt gått framåt en tum.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt sjukt. Det var strid om det länge, tror till och med att NAACP var inkopplade på det. Men att det inte hänt mer med en klassfråga som restes redan på 80-talet är förjävligt.

   Delete
 3. Jag tror det hela ligger i förnekelsen av att klass existerar. Historien var ju så att säga "slut" efter 1990 och kapitalet vann. Nu är allting bra och marknaden tar hand om alla behov.

  Utvecklingen håller förhoppningsvis på att svänga...

  ReplyDelete