Wednesday, October 3, 2012

Av jord är du kommen. Betong skall du åter bli.

Ekonomiskt rökrör
Skuggiga budgetars tider. Miljöpartiet hade presskonferens om sin idag.
Det ekonomiska talesröret Per Bolund rabblade snabbt upp vilka drömåtgärder Mp vill sjösätta inom en budgetram snävare än Allianssons.

Bolund öppnade hårt med ekonomifloskler som att inte riskera de stabila finanserna och ökat finansiellt sparande för bättre marginaler, följt av satsningar på järnväg, kollektivtrafik, skola och utbildning, sänkta arbetsgivaravgifter och minskade löneklyftorna samt ett konstaterande att lönerna är för höga. Där var dialoger med Sveriges största företag om delfinansierad forskning, grön innovationsfond, ROT till miljonprogrammen, höjd CO2 skatt och höjd a-kassa, men inte utan påpekande att det ändå är en omställningsförsäkring. Sedan kom några ord om att klyftan mellan fattiga och rika länder måste minskas?!  Och så litet plikttroget skulle skog, mark, levande hav och vatten värnas samt en giftfri miljö skapas med satsning på sanering.
 Som final levererades ytterligare floskler om säkra marginaler, för nya jobb i ett modernare samhälle! Känns betryggande…

En inbjudan till S, C och FP om överläggning gällande a-kassehöjningen hade också skickats ut. V fick visst inte vara med.  Kanske var de rädda att någon gammelkommunist skulle öppna kuvertet och ta inbjudan personligt, för att sedan dyka upp vid överläggningarna med en massa krav på tvång och ransonering, tvärtemot all frihetlighet alla andra frihetskämpar vid bordet kämpar för.

Det mest hörselväckande var att Mp vill lägga närmare 4 miljarder mer än Alliansregeringen på vad de kallar finansiellt sparande.

I rummet undrade en journalist hur Mp kommit fram till just den siffran.
-Man får göra en bedömning, svarade Per Bolund.

Någon klentrogen kanske trodde att Miljöpartiet lämnat promotandet av New Age och annan tro bakom sig i sin förnyelse. Har de det, så tycks det istället ersatts av bedömningar, en vetskap i samma klass.

Med  bedömningen fastställer så Mp hur mycket man skall överbeskatta invånarna, för att sedan använda pengarna till ingenting.  Humbug får göda annat humbug, så att säga.

En annan journalist ställde den viktiga frågan:
-Skall man fortsätta bygga upp överskott hur länge som helst?
Något som fick Per Bolund höja farten på ordsprutande ytterligare ett snäpp till näst intill ogreppbar nivå. Men det gick att få ut något ur kaskaden.
-Det finns många teorier bla, bla, bla… Vi har fortfarande en väldigt stor statsskuld. Vi tycker finansiella ramverket tjänat Sverige väldigt väl. 

Ja, man kan ju välja teorier med omsorg, dvs främst de som har verklighetsförankring, och så kan man också skilja på brutto och netto. Eller så gör man som Miljöpartiet.

Vad det ligger för miljövänligt i att öka den redan höga överbeskattningen, det man så fint omskriver till finansiellt sparande nämnde inte Mp. Vari ligger miljövinsten i att dra in miljarder i skatteintäkter och sedan inte använda dem till något? Inte till utbildning, inte till miljösatsningar, inte till vård och omsorg, inte till forskning, nada.

Per Bolund lyckades med konststycket att nå upp till Anders Borgska floskelnivåer, särskilt i samband med frågan om att  bygga upp överskott hur länge som helst. Och det är väl ungefär vad som krävs idag för att anses ha trovärdighet.

Mp och deras rökrör visade att de i grunden inte begriper ett smack om det de just pratat om,  men att de gärna bidrar till att sprida ekonomiska rökslöjor, eller dumridåer.
Näe, på den nya välartade miljöpartistens betongplattelagda uppfart växer inga maskrosor, den saken är biff.

6 comments:

 1. När staten gör vinst är det du skattebetalare som går back! Borgarna brukar säga att skatt är stöld, när någon stjäl från mig för att klara sin nödtorft, blir jag irriterad, men jag kan förstå det, nu handlar det om en gynnare som stjäl från mig, för att lägga på hög. Då jävlar åker geväret fram!

  Vill bara poängtera att dessa pengar i överbeskattning som tas från oss, de gör inte "ingenting", staten gör kanske ingenting, men de måste stoppa in det på ett konto. Så bankerna kommer kunna festa loss rejält på dessa pengar och fortsätta underminera samhället, genom att skapa 10 ggr så mycket pengar. Undra vad de tänker blåsa upp för bubbla med dem. Jag tror iofs att allt krut just nu går in i att vårda en rekordstor bostadsbubbla i storstadsregionerna.

  Vartåt det barkar vet man ju, slå på en kommersiell radiostation och bli överöst av desperata budskap om att vem som helst kan få bolån. Fler måste in i systemet, fler måste in i pyramidspelet för om inflödet av lurade avstannar så kollapsar pyramiden. (Bernad Madoff fick fängelse, bankerna får bidrag!)

  Drog visst ut på en tangent där som vanligt.

  Kanske MP är den där snubben som är lite efter, lite bakom flötet, men som ändå slänger sig med jargong han inte riktigt begriper i förhoppning om att ingen skall inse hur lite han egentligen vet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis som du säger, överuttaget i skatt är tänkt att köpa ut de privata bankernas skulder och inget man talar högt om.

   Men förfarandet är egentligen menlöst. Vill staten kan den förmodligen genom några få knapptryckningar öka penningmängden och vid lämpligt tillfälle skicka det till bankerna, precis som FED gjorde när de köpte ut de amerikanska bankernas skulder. Givetvis värdelöst förfarande det med, men det illustrerar det fullständigt menlösa i att kräva in sin egentillverkade valuta i förväg och lägga på hög för något som kan komma att kosta senare.
   Kanske är det tron att inflationen kommer skjuta i höjden som avhåller dem från det, vilket i så fall är ytterligare ett feltänk.

   Skattebetalarna åker givetvis på att betala notan oavsett förfarande vid en bankräddning. Rädda privata banker skall man inte pyssla med lika lite som staten skall ta överuttag i skatt. Båda är direkt hämmande på ekonomin, det ena förr, det andra senare och inget Mp tycks greppa.

   Jo, den där fula bostadsbubblan den räds man nog mer än vad som sägs. Kanske är dagens uppvisning inget annat än ett Mp som ömmar för sina nya bekväma väljare, fast det känns för långsökt.

   Delete
 2. Bolund är svett i pannan ändå verkade han inte fått några direkt svåra frågor.

  ReplyDelete
 3. Den svåra frågan var den om överskottsmålets varande i all evighet. Den hanterade han på Reinfeldtskt/Borgskt vis, dvs svammel följt inga följdfrågor, sedan pustade han ut och firade med ett kramkalas med resten av journalisterna.

  ReplyDelete
 4. Frågan är om en stat som producerar egna pengar kan ha över- eller underskott?

  ReplyDelete
 5. Ja, där ser man hur termer kan krångla till för hjärnan.

  ReplyDelete