Tuesday, October 2, 2012

Bättre och bättre dag för dag

Bättre och bättre dag för dag är en gammal klämkäck revykuplett som man kan sjunga för att väcka någon okristligt tidigt, om man vill få personen på dåligt humör.

Enligt Wikipedia anspelar titeln och refrängen på den franske psykologen Émile Coués metod att genom självsuggestion uppnå önskade psykoterapeutiska effekter.  Inte främmande från det neoklassiker, neosossar, neoliberaler och neokonservativa försöker sig på på hela länders ekonomier.

Appliceras den klämkäcka refrängen neoklassiskt på t.ex. EU-27 området får man närmare 25,5 miljoner arbetslösa män och kvinnor, varav 18,2 miljoner i eurozonen.
Senaste 12 månaderna har arbetslösheten stigit med 2,2 miljoner människor inom EU27 och 2,1 miljoner inom Eurozonen.

Än har inte den neoklassiska refrängen över EU27 området klingat ut, för att övergå till ett Lettland über alles. Lettland, där en stor del av vuxna befolkningen emigrerat och kvarvarande barn och gammelföräldrar försöker undvika att sjunga på sista versen…

Men får de hålls, de falsksjungade neo:sarna, kommer förstås även den dagen då de slipper sjunga We shall overcome varje gång de ställs inför faktumet att deras åtgärder resulterar i misär, och kan istället övergå till att unisont fotbollskörshojta om att deras psykoterapeutiska effekter fungerar, såsom några redan idag, fast mer med kraftigt läckande falsett lovsjunger Lettlands svaga uppgång, som bara uppstått för att landet nått botten efter en massiv påtvingad ekonomisk nedmontering.

Frågan är bara vartåt neo:sarna menar att invånare inom EU27 länderna skall styra sin kosa, såsom letter tvingats göra för att tjäna sitt uppehälle. Är det mot Sydamerika, Asien, Afrika, Nord- och Sydpolen, månen, Mars? Det är väl för en neoklassiker en ointressant detalj att befatta sig med i dagsläget. Det går ju alltid att krysta fram en teori för det då.

I Storbritannien sjunker den inhemska privata efterfrågan samtidigt som deras export försvagas. Det dubbla dåliga möter den konservativa regeringen med att också sänka den statliga efterfrågan genom att sänka löner, sparka människor, låta bli att investera osv, allt efter neoklassiskt skolboksexempel.  Och resultatet ? Hela landets ekonomi krymper än mer.

Idag har människor svårt att få ett rimligt mål mat på bordet där på den ön. Det varsnade en nära vid nyligt besök däröver. Ingen medial bild vi matas med. Här är det X-Factor och Top Gear istället.
 I Grekland är det förstås värre, mätt i antal människor som har svårt att få ett mål mat om dagen eller ens tak över huvudet. Där gäller Den stora depressionen, men utan att den benämns som det.

Bättre och bättre dag för dag är ursprungligen en engelsk sång från en tid då mycken orolighet skapades av och genom eliternas ekonomiska transaktioner.  Precis som idag.

4 comments:

  1. Jag börjar undra om det är någon sorts perversa anarkister som är i farten och bryter ner stater och samhällen. I Grekland har man väl redan lyckats få landet i fritt fall, och fler länder lär följa efter. Men det räcker inte, konkursen måste bli total! De sjunger "bättre och bättre ..." men på tal om elände minns jag att Lenin någonstans citerade en rysk historia om en pojke som vid åsynen av ett liktåg ropade "hurra, måtte det aldrig ta slut"! Och det kan ju vara den europeiska civilisationens liktåg vi nu betraktar.

    Å andra sidan betraktade Gandhi den västliga civilisationen som "en god idé", så det kanske inte spelar någon roll att det som vi verkligen har nu försvinner?

    ReplyDelete
  2. Om du lär dig husbyggnad, blir du bättre på att bygga hus.
    Om du lär dig kemi, blir du bättre på att skapa molekyler.
    Om du lär dig franska, blir du bättre på att tala franska.
    Om du lär dig kristall-healing, blir du inte bättre på att bota folks åkommor.
    Om du utbildar dig till präst, blir du inte bättre på att tala med gud.
    Om du lär dig neoklassisk ekonomisk teori, blir du inte bättre på att skapa välstånd.

    När skall vi driva psudovetenskaper från kunskapens tempel. Neoklassisk ekonomisk teori har falsifierat sig själv, både enligt Popper och empirin. Om teorin fungerade så skulle de nya moderaterna ha lyckats med alla sina reformer, de skulle kunna ha sänkt NAIRU till långt under 6% och välståndet hade stadigt ökat i vår värld.

    Om en skuld aldrig var tänkt att återbetalas, finns det egentligen någon som helst anledning att plåga folk för att skulden inte betalats? Så varför skall det vara sån kallabalik i världen, vi vet från början att nästan inga av lånen var tänkta att betalas tillbaka.

    ReplyDelete
  3. Låt-gå-stollarna brukar ju titt som tätt påpeka att de var anarkister i sin ungdom som sedan kommit på bättre tankar. Om de där tankarna bara innebar byte av epitet så är det ju illa. Och mer illa blir det när de ingår i en styrande elit. Understöd tycks de få av en stor skara bekväma hjärnor som ser som sin största arbetsuppgift att hålla med.

    Kanske var det en stor olycka att benämna skulden som aldrig var tänkt att betalas tillbaka för skuld. Människor har väldigt svårt att komma bort från betydelsen att skuld är något dåligt. Och neoklassiker och de nyvakna morgonluftvädrande guldbaggarna tycks just skjuta in sig på det. Det skulle behövas ett annat bättre ord.

    De perverterade anarkisterna tycks också lätt kunna hoppa mellan de två skolorna. Får de som de vill så körs neoklassiska skolan tills det är opinionsmässigt omöjligt, för sedan byta till österrikiska skolan för att suga upp de sista smulorna.

    ReplyDelete
  4. En tolkning skulle kunna var att politiken "givit" makten till kapitalet och det skett genom att politiker genom mutor blivit en del av kapitalet. All kunskap finns om hur man inte ska leda ett samhälle finns där men allt sådant är satt ur spel.

    ReplyDelete