Saturday, October 11, 2014

Opinionsstorm perpetuum mobile

Försiktiga förslag om att man så smått kanske bör ändra så att vinster ut ur välfärden inte ska kunna vara så stora, har fått motoffensiven att bygga om förstärkarna så att man ska kunna öka volymen från 10 till 11.

Överallt där vinstivrarna kan driva opinion görs det, från borgerligt ägd media till SVT och SR. Övervintrade sossar dammas av och skickas fram. Och som alltid när neoliberala värden hotas dyker Göran Persson plikttroget upp till dess försvar.  Neoliberalismen har trots allt berikat honom, och en rättrogen man som är satt i skuld till neoliberalismen är icke fri,  och som avbetalning på skulden görs gladeligen ett å annat opinionsdagsverke…mot faktura.

Så ett typiskt förment GP-kompromissförslag har lagts fram, som går ut på att grundskolan inte ska vara privatiserad, men all annan verksamhet ska fortsatt kunna privatiseras fritt för ägarnas skull för att säkra människors valfrihet.

Utformandet av förslaget är gjort att få människor att låta bli att tänka på det neoliberala slöseriet, inte tänka på alla dåliga effekter man hittills sett genom privatiseringsförödelsen, inte minst det redan från låg nivå minskade demokratiska inflytandet, där man flyttar makt från folkvald till icke folkvald, från dålig insyn till ingen insyn, och sedan frisäger sig ansvar då inget längre ligger på deras bord.

Genom att nyttja människors känsloliv, flitigt använt inom reklamindustrin, presenterar GP en lösning för grundskolan som är i linje med vad människor gillar. Kopplingen till känslolivet (människor bryr sig om sina barn) ger en omedelbar positiv känsla, medan resonerande kring hela neoliberala vinstslöseriet och dess negativa effekter på samhällets olika delar inte gör det.  På så sätt hoppas man inpränta en positiv syn till förslaget, trots att människor är direkt emot den absoluta majoriteten av förslaget.

 Pågående hysteriska opinionsstorm kostar mycket (det är ju inget fotfolk som gör det gratis). Vad passar då bättre än att använda sig betalningsmodellen där det offentliga i slutändan betalar rubb och stubb, även ombyggnaden av förstärkaren.

4 comments:

 1. Valfrihet är inte frihet. Det är underkastelse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yepp, det är nysvenska. Associationer går åt motsatshållet hur det fungerar i verkligheten, samtidigt som ordets beståndsdelar direkt appellerar till känslolivet som triggar ryggmärgsreflexer och får mottagaren att instinktivt kapa funderandet.

   Delete
  2. För att anknyta till ämnet:

   Vad förväntar man sig av en herre, GP, som flyttat in i en symbol för klassförtryck, i en herrgård. Tror sosse-eliten inte längre litar på att folket har deras rygg om de faller i strid med banken. Eller är det deras avsmak för det liv som väntar en som trycks ned i skiten av bankoligarkerna?

   Undfallenhet emot bankerna, när man kan få dem att skita på sig med ett pennstreck. Patetiskt!

   Delete
 2. Näe, av GP kan man nog inte förvänta sig något annat än att han odlar sitt egenintresse.
  Han har flitig hjälp av högersossar som underhåller myten att GP räddade Sverige genom att strypa statsfinanserna.
  Fast han hade bara en enorm jävla tur som fick en exceptionell omvärldskonjunktur till hjälp, med en efterfrågan som passade svensk export, som drog ekonomin mer än vad GP bromsade den.

  Det verkliga resultatet GP bidrog med, kickande av personal i offentlig sektor ut i massarbetslöshet, samtidigt som enorma värden skapades inom exportsektorn men inte återinvesterats i Sverige, är mindre smickrande att tala om.

  ReplyDelete