Monday, October 20, 2014

Ladorna är visst på väg att tömmas utomlands också…

Stadigt på väg nedåt sedan mars-april.

Vi lever i globaliserad värld. Den största ursäkten av dem alla för att inte göra något åt eländet. Istället väntar på att det ska ta fart, att förtroendet för ekonomin ska öka. Floskler upphöjt till ekonomisk vetenskap är bra grejer man får lära sig på Handelshögskolan.

5 comments:

 1. Hur skall man uppfatta det här? Att tillväxten i bland annat BRICS inte är kraftig nog för att uppväga en rejäl tillbakagång i de gamla industriländerna? Förresten, det här rubriceras ju som 'expectations', så verkligheten kan ju vara annorlunda än prognoserna? Rimligen måste det ta tid att få in verklig global statistik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror inte trenden nedåt förändras nämnvärt på de månaderna fram till september.
   Man vet ju att stora ekonomier som EU går bakåt, likaså
   USA trots alla försök att få marknadsaktörerna att känna "förtroende" för de små uppgångar som kommit. Den efterfrågeökningen har främst berott på staten spenderat efter budget. Där som här tror de att de kan spara på statens utgifter och det kommer gång på gång tillbaka och biter dem i arslet.

   Delete
  2. Jag undrar jag om inte den organiserade och utstuderade krympningen av den västerländska ekonomin har lite med anpassning till BRICS att göra. Kina har helt klart visat i 11:te femårsplanen att de önskar utöka den interna marknaden. Med BRICS så kan inte väst leva på utsugning i lika stor utsträckning och bara bildandet av BRICS motsvarighet till IMF leder till att resurser försvinner för väst, i ett trollslag. Därför driver alla politiska läger en politik för krympning av ekonomin. Därför man försöker styra konsumtion till saker som inte belastar realekonomin i lika stor utsträckning, så som dasskurartjänster.

   För vissa industrier mässar som väckelserörelser om utvecklandet av BRICS interna marknader som deras framtid. De önskar en utjämning för att göra Kina och Indien till exportmarknader och inte bara arbetskraftsmarknader. Har varit på läkemedelskonferanser där talare efter talare tagit upp möjligheterna som håller på att gry i Kina och Indien. Men för att realisera potentialen och framskynda denna ljusa exportframtid måste västkapitalet samla kapital och krympa sina arbetares del av kapitalet. Därför vill man ha en assymetrisk krympning av ekonomin.

   Delete
  3. En annan orsak till nedgången är att den stora privata skuldsättningen i EU, USA m,fl. som uppstått tidigare och som inte på långa vägar betalats av. Det tar fler år än många innan skuldsättningen är på sådan nivå att privat kreditgivning skulle kunna driva konsumtion i en omfattning såsom tidigare.

   Den lilla återhämtning som skett har banker utnyttjat, men mängden nya kreditvärdiga kunder kommer inte i någon stor omfattning, och sinar därför mycket snabbare än tidigare. Vips är man tillbaka till att efterfrågan försvinner, när bankkunder åter tagit slut.

   Delete
  4. Man kanske laddar för en privatkredit boom bland de gryende medelklasserna i Kina och Indien? Några års nedjustering av den västerländska arbetarens förväntningar på livet. Sen kör vi en privatkreditexpansion av världsekonomin som aldrig tidigare skådats! :)

   Den som lever får se.

   Delete