Thursday, October 16, 2014

Det första S bör göra är att lägga ner det finanspolitiska rådet

Varför ska S lyssna till det Finanspolitiska rådet, som skapats av die hard-neoliberaler för att ge legitimitet åt neoliberal ekonomisk politik?

Givetvis borde S lägga ner det bums, utan att blinka, precis såsom Alliansen gjorde med Arbetslivsinstitutet.  Det är bara att stå på sig när det börjar gnällas i media, och hävda att råden från experterna inte håller måttet. Inte ens en av figurerna bakom skapelsen av rådet, neoliberalen Anders Borg, följde deras råd, när det passade honom.

Det är utan tvekan mycket lättare att motivera en nedläggning av det patetiska Finanspolitiska rådet, som påstås bestå av experter, som ger råd de sedan inte behöver ta minsta ansvar för, till skillnad mot nedläggningen av Arbetslivsinstitutet vars verksamhet förbättrade människor villkor i arbetslivet, och genom det svensk ekonomi som helhet, och som dessutom ansågs världsledande inom området.

Finanspolitiska rådets är ett under i ekonomisk ineffektivitet, ett slöseri med resurser utan like, där vuxna människor leker experter, och med myndig ton staplar korkade uttalandet på varandra andra. Nu senast att de tomma ladorna inte är tomma,  och att förtroendet för svenska statsfinanserna kan komma att urholkas, om ladorna som påstås vara tomma töms. Verkligen tunga råd att bry sig om…

Att det neoliberala Finanspolitiska rådets experter inte kan förklara verkliga ekonomiska skeenden hindar dem inte från att vilja styra den ekonomiska politiken i fortsatt neoliberal riktning.  Det är orsaken till att de drar till med det neoliberala übertrumfkortet förtroende (upp eller ner), snart sagt varje gång de uttalar sig,  vilket är så effektivt att det får ekonomijournalister att tappa hakan, nicka i medhåll och accepterar dumheterna, istället för att  låta frågor hagla över dumfloskeldrypande Finanspolitiska rådets representanter.

Det om något borde få S att inse att det är bara att strunta i journalister, de fattar noll, och lägga ner det Finanspolitiska rådet. De överbetalda experterna får givetvis finna sig i att göra något vettigare. De kan t.ex. prova på som deltagare i FAS3 hos förra AF-generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvists Öresundsbemanning, fram till det läggs ner.

No comments:

Post a Comment