Tuesday, December 20, 2011

Reinfeldt bevisligen dummare med åren

Läste i sossarnas eget internblad att Fredrik Reinfeldt 2002, som dåvarande ekonomisk talesman för Moderaterna, debatterade i riksdagen mot överskottsmålen, alltså de mål som Göran Persson satte upp för att pungslå invånarna till förmån för finansmaffians fortsatta härjningar och som helt felaktigt kallas för att "samla i ladorna".
Argumenten Reinfeldt anförde var att det är överbeskattning,  tillväxthämmande och bidrar till att skuldsätta den privata sektorn (där kreti och pleti ingår) . Tänka sig att Reinfeldt vid den tiden hade mer rätt än han någonsin haft. Var det bara av ren tur månne?

Det tragiska är att ledarskribenten i det interna sossebladet inte alls tycks veta att den rådande tron på överskottsmål, tänkt som gardering mot banker och finansmaffians skapande av sämre tider, saknar vetenskaplig empiri gällande sina påstått goda effekter på ett lands ekonomi,  och att det  Reinfeldt sa 2002 faktiskt stämmer, men som han sedan länge dumt nog övergett till förmån för "samla i ladorna"- tron. Istället landar ledaralstrets andemening i att Reinfeldt återigen kopierat något "bra" som sossarna egentligen borde ha cred för.

Det är minst sagt dystert att man fortfarande inom S använder sin energi till att hylla Göran Persson och hans ytterst tveksamma verk. Han var förvisso en skicklig politiker, men han tycks inte ha greppat ett skvatt av nationalekonomins grunder, alternativt sprang han medvetet exportindustrin, bank och finansmaffians ärenden.

Tänk om S kunde ta av sig alla de skygglappar Göran Persson satt på dem, få arslet ur vagnen och istället använda sig av den vetenskap som finns och utforma ett riktigt alternativ till dagens woodooekonomi. Ett första steg är att lyssna på de ekonomer som gång på gång dragit ner byxorna på majoriteten neoklassiska ekonomer. Man kan börja med Steve Keen, Michael Hudson och Bill Mitchell.

2 comments:

  1. eller varför inte Sten Ljunggren? Brukspatron Persson har jag aldrig gillat eller röstat på. En riktig "Storpotät"!

    ReplyDelete
  2. Visst går det utmärkt att lyssna till något fåtal svenska ekonomer också. Helt klart är att ingen lösning finns att hämta hos neoklassikerna.

    ReplyDelete