Thursday, January 17, 2013

Mannen som inte tål mothugg

Den självupptagne  Janne Josefsson har pekat finger och moraliserat i rutan igen. Det har skett så många gånger tidigare, att det numera kan ses som hans signum.

I avbryt-allt-väsentligt-programmet, Debatt i SVT,  jobbade han hårt på att lansera bilden av sig själv som en ridderlig neutral sanningssägare, utan vilja till att vinkla budskap. Jannes neutrala budskap fick den svältfödda tokhögern, med Alice Teodorescu och Dick Erixon i spetsen, att ivrigt tjoa och heja på honom.  Svältfödd i den meningen att tokhögern behöver alla journalister de kan få att ge trovärdighet åt deras hjärtefrågor, i detta fall att försöka få begreppet absolut fattigdom till att vara mer relevant än relativ fattigdom i Sverige. Tokhögern har ju inte direkt forskning på sin sida, utan får alltsomoftast hänvisa till "rapporter" från sina egna tankesmedjor och det är då förståeligt att de blir överlyckliga varje gång de får någon som Janne Josefsson att sprattla som en nyttig idiot.
Som bonusunderhållning fick vi också se och höra en Dick Erixon veva vilt med armarna och ilsket gasta att allt reducerats till att bara handla om ekonomi!


- SKALL MAN INTE FÅ STÄLLA DEN FRÅGAN, gapade Janne i Debatt, klädd i sin för dagen nya offerkofta med perfekt passform, och syftade till inslaget där han pekat ut morsor som säger sig inte har råd med barnens skolutflykt, samtidigt som de minsann har råd att röka.
Fast Janne fick ju ställa frågan. Ingen polis eller militär ryckte ut för att stoppa honom.

Däremot fick han välförtjänt mothugg, som han i stunden inte räknat med.
Susanna Alakoski svarade att Janne Josefsson moraliserade, något som fick honom att tillfälligt tappa greppet om situationen och börja mumla i skägget att -vi kanske inte behöver prata om rökning mummel mummel…
Janne vill ju så gärna vara skeppare på skutan, och egot tillåter inte reducering till en simpel passagerare.

Så efter den törnen och många dagars möjlighet att grunna över vad Alakoski hade svarat, kom Janne Josefsson fram till att för hans ego är det bäst att låtsas som om han aldrig någonsin hört Alakoskis svar, eller några andras liknande invändningar heller. Att få byxorna så snabbt neddragna var för honom en alltför olustig upplevelse.
 
Anfall är bästa försvar. Med en arm och hand som skulle göra alla militärbefäl gröna av avundsjuka, pekade han ut Rädda Barnen et al för att göra de utsatta barnen en otjänst genom sitt överdrivna språkbruk och uppblåsta siffror, samtidigt  som han i nästa andetag, med uppspärrade oskyldiga ögon (™Jimmie Åkesson)  menade att ingen bryr sig mer om de utsatta barnen än Janne J själv.

Men hur han får ihop det, kan man ju undra.  På något sätt måste den rättfärdige Janne Josefsson mena att hans moraliserande och därigenom stigmatiserande av föräldrar, i synnerhet morsor som har mage att välja cigg före sina barns skolresa, att deras barn förblir opåverkade av att föräldrarna blir utpekade som dåliga föräldrar i TV, på bästa sändningstid av honom. Kanske är det till och med något för barnen moraliskt stärkande, om Janne Josefsson får bestämma.

Gött att Janne Josefsson fattiga morsa hade så mycket moral att det spillde över på sin Janne, så att han idag, välbetald men altruistiskt kan tjäna samhället och undervisa de där nere, de som Janne säger fattar mer än vad ni tror, men som tyvärr inte förstår sitt eget och sina barns bästa, utan röker och slösar bort sina pengar.

4 comments:

 1. Ville bara tacka för en läsvärd blogg, har spenderat senaste timmen här och det har varit en väldigt givande sådan! Hoppas på mer läsning framledes.

  ReplyDelete
 2. Exakt! Jag är så arg att jag inte vet vad jag ska säga.

  Du skriver det bäst. Kudos.

  ReplyDelete
 3. Unknown och Fredrik. Tack för det. Trodde inte jag fått ihop till mer än 5 minuter textmassa. Men jag har ju en tendens att bli långrandig utan att veta om det så…

  Fege Janne Josefsson blir jag mest förbannad på för att han låtsas vara så grävande och tuff mot de tuffa, men mest är feg på sämsta sätt, silar mygg när det finns kameler, och totalt saknar det han alltid efterlyser hos andra, nämligen SJÄLVKRITIK. -Ni har ju ingen självkritik! rapade han ur sig, när han själv precis fått massiv sakkritik. Den viftade han bort med att han fått den från "såna som ni". Janne J:s eget upplyftande sätt att bemöta kritiken på…

  ReplyDelete
 4. Mycket bra skrivet! Ja hur ser man på Josefsson bland övriga journalister? Som pajas eller ser man upp till honom? Jag har fått för mig att han åtnjuter viss respekt hos folket och därför kommer väl programmet att få stor genomslagskraft på hur man i framtiden kan tala om fattigdomen i Sverige. Särkilt sedan Moderaterna lyckats få EU att inte lägga sig i den svenska fattigdomsutvecklingen.

  ReplyDelete