Thursday, November 22, 2012

Även grunda tankar är väl tankar

Mats "amygdala" Edman
Mats Edman har läst Daniel Kahnemans bok Tänka -snabbt och långsamt. I den tas det upp att vissa använder reptilhjärnan mer än andra. Efter att ha läst boken  kan nu Mats Edman  scanna av makthavares hjärnor på distans.

I senaste Dagens Samhälle (Sveriges kommuner och landstings informationsblad, som Edman gjort till ett med skattemedel betalt propagandaorgan för Svenskt Näringsliv)  redovisade Edman sina första scanningsresultat, utförda på  Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.

Resultatet? De använder reptilhjärnan. Här är det inte tu tal om att analysen skulle vara färgade av trivialiteter som att Edman inte alls håller med t.ex. Jonas Sjöstedt i att synen på vinstuttag i det offentliga.

 Nej då, boken anses vara en av vår tids viktigaste böcker, enligt några recensenter, och nu har ju dessutom privatiseringsivraren Mats Edman läst den. Det är därmed beprövad vetenskap och inte politiskt färgat tyckande som Edman levererar.

I dagsläget är det inte klarlagt om man, efter att ha läst boken, tillförlitligt kan scanna sin egen hjärna. Men frågar man Mats Edman går det säkert också.

6 comments:

 1. Kvacksalveri och högern, de hänger ihop på många sätt.

  ReplyDelete
 2. Har just scannat Edmans hjärna och han kommer att bli ledsen när han får reda på resultatet. Resultatet blev nämligen 0,101. Det betyder att han enbart använder käkpartiet och ettan på slutet har med näsan att göra. Nollan i början betyder att det inte blev något resultat för hjärnan. Detta går naturligtvis att snitsa till så att det framstår mer vetenskapligt men jag är bara en vanlig lekman på området.

  ReplyDelete
 3. Vi måste nog invänta Edmans eget utlåtande. Han är ju en auktoritet på hjärnscanning och att dra slutsatser ur vad den ger. Slutsatsen måste bli rätt.

  ReplyDelete
 4. För att vara säker på slutsatsen, är det oftast bäst att bestämma den på förhand, annars blir det lätt fel när man utvecklar metoden. :)

  ReplyDelete
 5. Edman visar vägen även där. Först slutsats, sedan bokläsning, för att lära sig hjärnscanning på distans, det för att kunna bekräfta slutsatsen.

  ReplyDelete