Friday, November 1, 2013

AMS dåliga resultat, den arbetslöses fel?

 AMS är uselt. Det skapar inga jobb heter det. Kan förstås vara en felformulering av skribenten.  Det ger ju bevisligen jobb åt de som arbetar inom AMS. Men här syftas det förstås på gruppen arbetslösa som går AMS-utbildningar, men som ändå inte anställs efter utbildningen.

2008 tyckte regeringen Reinfeldt att AMS skulle göras om, så man bestämde att utbildningarna skulle gå till de längst bort från "arbetsmarknaden". Arbetsmarknad är förresten ett märkligt sammansatt ord, vars syfte tycks vara att ge associationer att det rör sig om en trevlig torgmarknad i Bullerbymiljö.

Vad blir då den reflexmässiga analysen när man idag, flera år senare, ser att människor inte anställs trots sin nyvunna utbildning? AF:s blir att de kanske har skickat dit några som har haft "för svaga förutsättningar". Lite fel tycker sig alltså AF kanske ha gjort, men största felet sitter ändå den arbetslösa på.

Borde vara känt för en institution som AF att vid anställningar ratas arbetslösa i stigande grad beroende på hur länge de varit arbetslösa, oavsett vad för kompetens den arbetslöse besitter. Matchningen kan vara perfekt, och ändå anställs man inte.

Det beror på att vid anställning väljer man allra helst de som kan visa att de har en anställning,  jobbytarna,  därefter de som nyligen blivit arbetslösa,  dvs ur friktionsarbetslöshetspotten. Detta har inte förändrats ett dugg genom åren. Likt förbannat början återigen röster höjas om att matchningen är det stora problemet.

När företag och den offentliga sektorn behöver anställa och säger sig inte finna "rätt kompetens" beror det främst på att de inte VILL anställa arbetslösa, INTE vill ta kostnaderna och ansvaret för att deras personal har rätt kompetens, utan hellre ser att någon annan tar hand om det.

Den ordningen har man numera provat i årtionden, och genom det borde man veta att den är mycket ineffektiv, kan inte och kommer inte lösa den alltjämt stigande arbetslösheten.

20 comments:

 1. Även om det inte hör till sakfrågan, behövs inte mer än det här. Sista socialistiska bastililonen Venezuela i fritt fall m 60 % inflation trots enorma rikedomar i olja (förstatligat)l
  Socialism är bäst, alla blir vi lika fattiga. Sen för att psyka dig lite Simsa. Vad är skillnaden mellan en uppsträckt knuten och en med öppen hand. Nationalsocialism o kommunism är två olika grenar på samma kollektivistiska träd. Sieg Heil, eller hylla Stalin, samma jävla skit.

  ReplyDelete
 2. Precis, det hör inte till sakfrågan. Men jag skall bemöta en del av ditt dravel ändå, trots att du sist sa att du inte skulle komma tillbaka. Jag hade hoppats att du skulle stå vid dina ord, men vet att du aldrig någonsin tidigare gjort det, så oddsen var emot mig.

  Men nu till Venezuela.
  Vi vet att Bertil hellre ser människor på soptippar, letande efter mat och att Bertil tycker det är helt ok, med eller utan hög inflation, bara det är ett högerstyre i Venezuela.

  Som vanligt är Bertil uselt påläst i de frågor som Bertil själv diskutera. Denna gång är inget undantag. Venezuela har haft hög inflation från och till alltsedan 50-talet, med högerstyren.

  Skillnaden är förstås att idag går mycket av satsningarna till majoriteten av landets invånare, samtidigt som högern, som också kallar sig liberaler, gärna stryper tillförseln av varor av maktpolitiska skäl, om de kan, genom sitt ägande av stora företag.

  Det är nämligen välkänt, fast inte för Bertil, att högern i anslutning till att de förlorar val i Venezuela, traditionsmässigt bruka strypa importen, för att få motståndarna att framstå i dålig dager. Därav massiv inflation trots rikedomarna.

  Bara så att Bertil förstår vad som pågår i Venezuela, och som Bertil uppenbarligen tycker mycket illa om:
  Venezuela har lyckats uppfylla målet att halvera antalet människor som lider av hunger, vilket inga högerns "liberala" regeringar i Venezuela någonsin lyckats med, trots inflation ibland på över 70 procent.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Planhushållningen, kopplat med prisstopp sket ut sig fullständigt i detta land. Numera importerar man t o m mat trots att de bästa förutsättningar finns för produktivt jordbruk. Svara på den om du kan.

   Delete
  2. Dina påståenden är ju inga frågor, så de förtjänar inga svar.
   Men du Bertil kan istället förklara varför inflationen har varit värre i Venezuela under höger och liberalers styre, samtidigt som stora mängder människor hungrade. Eller kommer du göra som du alltid gör pladdra om annat?

   Delete
  3. Du kör ju själv med motfrågor hela tiden, så kasta inte sten i glashus min vän. Venezuela är en total katastrof där presidenten uppmanar folket att plundra varuhus m m. Socialismen in prydo. Jordbruket funkar inte p g a prisstopp. Varför jobba och slita när du ej får betalt för din möda. Istället växer den svarta marknaden precis som i forna öst. Kommunismen är fantastisk.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. En avgörande skillnad mellan dig och mig, är att jag inte söker upp dig och avkräver dig svar på ditten och datten.

   DU Bertil gör det. Du tror att du kan kommendera fram svar på områden du inte behärskar ett dugg, (vilket verkar vara alla områden du tycker till i). Och det gör du av den patetiska anledningen att vilja sätta någon på plats.

   Men för det krävs det mer än du klarar att åstadkomma. Simpelt trollande duger liksom inte.

   Det till trots, kan man utifrån det lilla innehåll du lyckats kläcka ur dig här i tråden, (som inte har ett dugg med saken i texten natt göra, din vana trogen) konstatera att svältande människor är helt ok för dig.

   Delete
  6. Seså, förklara nu varför de så välfungerande "liberala" styrena i Venezuela kunde ha mer än 70% inflation, samtidigt som mängder med människor hungrade. Förklara varför det är så fantastiskt bra och fungerande.

   Delete
 3. Lite nyttig läsning om kommunistparadiset. Blunda nu hårt med bägge ögonen Simsa.

  http://caracaschronicles.com/2014/02/20/venezuela-the-game-changed-last-night/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den där privata bloggtexten förklarade ju inte varför de så välfungerande "liberala" styrena i Venezuela kunde ha mer än 70% inflation, samtidigt som mängder med människor hungrade. Eller hur Bertil.

   Delete
  2. Visst, bättre att skjuta oliktänkande i sann kommunistisk anda. Samt strypa yttrandefriheten, media m m som du så starkt värnar.

   Delete
  3. Men bloggtexten förklarade ju inte fortfarande inte varför de så välfungerande "liberala" styrena i Venezuela kunde ha mer än 70% inflation, samtidigt som mängder med människor hungrade. Eller hur Bertil. Så hur ska du kringgå det nästa gång?

   Delete
 4. Du kan allt, vet allt, asfalt......och undviker noggrant allt det som pågår i Venezuela och trampar rejält i "skittunnan" denna gång i din enfaldiga fanatism. Venezuela har obestritt aldrig haft ett liberalt styre någonsin, utan styrts av totalitära regimer, höger som vänster.
  Med Chavez hoppade man ur askan in i en ny eld där demokrati inte längre existerar, yttrandefrihet borta, media o pressfrihet krossats. Chavez fixa ju att du kan bli omvald i evigheter likt styrelseskicket i NordKorea.

  Lika barn leka bäst, kanske dags du drar till Venezuela eller NordKorea. Jag tror du kommer trivas bra där. Fast det blir jävligt svårt för dig att "trolla" på internet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaha, så det var Bertils försök att kringgå att de sååå välfungerande "liberala" styrena i Venezuela kunde ha mer än 70% inflation, samtidigt som mängder med människor hungrade. Det gick ju inget vidare…

   Sedan kan man ju undra varför "liberaler" utanför Venezuela stödde de totalitära regimer som kallade sig liberaler och som lät människor hungra. Kan det vara för att lika barn leka bäst?

   Delete
 5. Du "trollar" igen, men jag går inte på det. Du såg inlägget och filmerna, men har inte ens en kommentar utan börjar svamla om alla möjliga sidospår istället. Det förutsägbara om liberaler i vanlig ordning. Du är en ynklig människa som inget annat ser än din egen självupplevda hyperintelligens och ständiga behov att hävda dig. Tomma tunnor skramlar mest, så sant. Det är synd om dig i all din enfald.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skulle jag trolla på min egen blogg? Den var ny.
   Och sidospåret står du allena för Bertil. Inlägget handlar nämligen om AMS, inte Venezuela.

   Delete
 6. Här är lite andra röster än de som Bertil väljer.
  http://truth-out.org/news/item/22121-venezuelas-deep-political-education-means-venezuelans-will-withstand-right-wing-protests

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och här lite mer:
   http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/04/venezuela-protests-not-ukraine-class-sturggle

   Delete
  2. http://www.cepr.net/index.php/blogs/the-americas-blog/does-venezuelan-television-provide-coverage-that-opposes-the-government

   Delete