Tuesday, April 9, 2013

Låt oss glädjas! Jobba mer och få sämre pension

Ulf Kristersson och en annan gubbe håller presskonferens.  Budskapet är att pensionsåldern skall höjas för att ha råd med framtida pensioner. I praktiken innebär det att man måste jobba längre, för att uppnå en pension som motsvarar tidigare nivåer, inte som de gärna vill ge sken av, att man kan få det bättre genom att förlänga pensionsåldern. Det hela är en del i den omhuldade lönesänkarstrategin, förpackade under andra namn för att lättare kunna genomföras, och som enligt vilsna ekonomer magiskt skapar rikedomen i samhällen.

 Det är sällan man ser journalister så på hugget som vid detta tillfälle, när allianspolitiker presenterar något de säger sig vilja åstadkomma. Förmodligen för att journalisterna i rummet, genom sin ålder, känner att det är något som inom en överskådlig framtid kommer att beröra dem. Kanske känner de sig snuvade. Dock ifrågasätter ingen grundvalen till höjningen av åldern,  den som säger att vi annars inte kommer att ha råd.  Så glöm det hela, och acceptera dumheterna.

Istället lät SVT meddela, i en Rapport-sändning, i direkt anslutning till presskonferensen, att de fått rättigheterna till prinsessan Madeleine och Chris O'Neills bröllop. Det väger säkert upp pensionsförsämringsförslaget.

4 comments:

 1. Nej, vi har alltid råd att försörja de människor som lever idag, det har vi alltid haft råd med. Så det måste vara något annat som vi inte har råd med, men som man nu överordnat försörjningsplikten för medborgaren.

  ReplyDelete
 2. Nu ska vi ägna hjärnceller åt sådant. Vi har ju ett bröllop att se fram emot. Public Service när den är som bäst.

  ReplyDelete
 3. Undrar hur mycket man vågar göra innan nästa val av de här förslagen? Det hänger nog på socialdemokraterna, om Löfven omgående talar om att han går med på allt, eller om det skall vara låtsasmotstånd ett tag. Naturligtvis kunde fotfolket i partiet resa sig, men det tror jag knappast kommer att ske.

  ReplyDelete
 4. Fattar Löfven och S-toppen inte att det är ett ickeproblem det alliansen och utredaren påstår om finansiering, så spelar det ingen roll när det klubbas igenom, ge och ta några år.

  Och det troliga är att de inte fattar. Har för mig höga sossar, genom utredningar, starkt bidragit till rådande felsyn om att pengarna inte kommer att räcka till pensionerna i framtiden. Och när S själva är insyltade i dumheter brukar de behöva en 50 år eller mer för att gå med på att de kanske hade fel.

  ReplyDelete