Friday, February 15, 2013

Anders Borgs samlade bedömningar

Fullt uppe i att göra en samlad bedömning
"Samlad bedömning" av forskningen visar att sänkt sjuk- och a-kassa leder till fler jobb, säger Anders Borg om och om igen.
Det är visserligen ytterst svårt att se det i verkligheten, men de neoklassiska modellerna påstår att verkligheten kan se ut så…om modellerna slår igenom i verkligheten…i framtiden.

De decennier som förflutit sedan man började försöka forma verkligheten efter modellerna är inte tid nog. Som alltid, när något i det neoklassiska teoribygget inte sammanfaller med observerbara fakta, gäller det att se långsiktigt, mycket långsiktig.

Att ta itu med det fallerande nuet duger inte, framtiden lovar gott,  det säger de egna prognoserna på Finansdepartementet. Dessutom har någon skribent på Financial Times sagt att Sverige är ett föregångsland. En samlad bedömning av sådana ekonomijournalistiska alster adderar till den samlade bedömning av forskningen. Det är robust.

  -Slår man upp vilken ekonomihandbok som helst, så ser man att det är så, fortsatte Borg myndigt. Och tittaren fick en inblick i hur Anders Borgs samlade bedömningar över "forskningslägen" går till, samt var han tycker sig finna verkligheten.

3 comments:

 1. "För mig är det ett nöje att rekommendera Vår ekonomi ... Vår ekonomi är en pedagogisk klassiker."
  Finansminister Anders Borg

  "Vår ekonomi är en utmärkt, välskriven och pedagogisk inkörsport till nationalekonomin."
  Riksbankschef Stefan Ingves

  En bok i nationalekonomi som är en så osminkad neoklassisk propaganda att den kunde varit skriven av Timbro. Jag och tjejen har haft ett par hysteriskt roliga kvällar med högläsning ut den boken. Vad Borg menar "samlad bedömning" är selektiv bedömning, av pekoral som valts ut med confirmation bias.

  ReplyDelete
 2. Den boken har jag haft som skithuslektyr under en period. Sicken smörja, boken alltså. Min var från 2000 däromkring. Nu är den försvunnen. Kanske blev det papperskris på muggen.

  ReplyDelete
 3. Dom börjar låta som científicos, det gäng akademiker som runt 1910 förklarade hur fantastiskt på rätt väg Mexiko var. Visserligen märkte vanligt folk inte hur på rätt väg dom var, utan gjorde revolution, men det behöver ju inte betyda något.

  ReplyDelete