Wednesday, November 5, 2014

Alternative für Deutschland

Ett nytt högerparti AfD har seglat upp i Tyskland.  Partiets hjärtefrågor är som sig brukar när högerpartier snabbt vill få röster,  att skylla på invandrare, vilket fungerar utmärkt när människor känner att deras nutid och framtidsutsikter känns sunkiga.

Men det som skiljer AfD från andra högerpopulistiska partier är deras ekonomiska syn, där man förespråkar fiskala åtgärder och att Tyskland skippar euron och återgår till sin egen suveräna valuta.
 Kombinationen fiskala åtgärder/egen valuta tillsammans med att beskylla en viss grupp människor för att "kosta" en himla massa och mena att man därför inte har råd med sina egna purtyskar, kan bli ett mycket effektivt sätt att erövra inflytande och makt, samtidigt som alla andra partier fortsatt tror att neoliberalt framkallade ekonomiska kristider är ett slags naturligt oundvikligt tillstånd, som man får leva med och bara kan stålbada sig ur.

Ett AfD med stort nog inflytande att kunna genomföra offentliga satsningar, med direkt verklig påverkan på ekonomin, skulle i ett sådant läge kunna komma elda på en låtsaskausal koppling mellan kostnad och en viss grupp människor, emedan människor som röstar på AfD tycker sig få både svar och bevis för att en minskning av påstått kostsamma människor fungerar, trots att det egentligen är offentliga satsningar befriat från statsfinansiella begränsningar som skapar förbättringen.

Andra partier kan förstås försöka ta efter och också förespråka fiskala åtgärder och egen tysk valuta för att uppnå större handlingsfrihet, men de kan komma få en enorm uppförsbacke om AfD växer sig stora och ensamt tillåtits ha den lösningen. AfD kommer i ett sådant läge sitta på den ack så viktiga inramningen av problem och lösning. Och sådant är svårt att rå på då människor tenderar att gilla enkla förklaringsmodeller före längre resonemang, oavsett hur rätt och riktiga de än är.

Med allmänhetens politiska minne som om det vore en produkt från DuPont, skulle ett SD kunna byta sin nuvarande nyliberala ekonomiska hållning till att mer likna AfD:s. Något utträde ur euron behövs ju inte för svenskt vidkommande. Sedan kan andra partier stå där och undra vad som hände.

9 comments:

 1. Ja, det är väl en smart idé som Jimmie kan fundera på medan han återhämtar sig!

  ReplyDelete
 2. Hinner Jimmie tänka på det samtidigt som han spelar bort sitt apanage på nätet?

  ReplyDelete
 3. Det är en skärpt kille, så det går nog bra! Split vision, du vet, eller om det nu kan kallas 'multi-tasking'.

  ReplyDelete
 4. Det börjar obehagligt likna 1933, då tyska socialdemokrater och liberaler envist hävdade nyliberala nedskärningsdogmer och hög arbetslöshet som "nödvändig".

  Se vidare https://gemensam.wordpress.com/2014/03/01/allt-ar-som-forr/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är inte alls säkert att bara ekonomin får gå riktigt åt helvete så kommer ett fint vänsteralternativ växa fram. Att människan av i dag skulle vara mer utvecklad och immun mot extremism finns det inget fog för. Arbetslöshet, ekonomisk press och taskiga framtidsutsikter ger gång efter annan samma utveckling. Det var ingen slump att Ny demokrati kunde komma fram på 90-talet, när styrande fick för sig att spara på viktiga sysslor som människor utförde och gjorde klart för dem att man ansåg de göra mer nytta som arbetslösa.
   Klart att människor vet att de gjorde nytta på sina tidigare anställningar, och att de behandlades orättfärdigt av dem de röstat på. Ur befogad bitterhet växer det missriktad missunnsamhet som opportunister kan gödsla och lätt skörda.

   Delete
 5. Jojo, man kan snacka vitt och brett om fantastiska politiska åtgärder utanför parlamentet. Men i praktiken kommer de inte kunna driva någon annan politik än den i hänsyn till främmande makter lagfästa politiken.

  Förvisso kan de kanske vara nog hårdföra för det, men har de nog med politiska officerare för den nivå av kontroll som skulle krävas?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är de stora nog kan de utnyttja en kommande kris. Gissa att det finns gott om officerare i andra partier som byter skuta, om de får åka med på däck. Övre klasser berörs inte av ett AfD vid rodret.

   Delete
  2. Jo, men makten får de inte med annat än en nazistisk parlamentarisk kupp. Men som du säger, finns det nog med opportunister i de andra partierna, så räcker det med att de når typ 20%.

   Delete