Tuesday, April 8, 2014

Calmfors och SVT valarbetare åt Moderaterna

I ett inslag i SVT:s Aktuellt ikväll fick professor Lars Calmfors recensera klåparfinansministern Anders Borg.
..klåpare
 

Valarbetare åt en..
Ja, det blev förstås för Calmfors att motvilligt erkänna att Anders Borg misslyckats med alla uppsatta mål. 
Men som den Alliansens valarbetare Calmfors är, fick förklaringen till varför Anders Borg ändå skall ses som en utmärkt finansminister bli att "vi" har ju ändå gått igenom en ekonomisk kris som vi inte sett sedan 1930-talet. 

Det är samma saga som Alliansen levererade, sedan det kort tid efter införandet blivit glasklart att deras utbudsåtgärder inte ger de effekter de utlovat. Snopet för Calmfors, som själv sålt dumheterna med hjälp av sin professorstitel. När sedan intet infriats efter många år och mätförsök,  återstod för Calmfors att på neoklassiskt vis komma med oändliga ursäkter om varför.

Med "vi" måste Calmfors mena de andra länder i omvärlden som krisat rejält. För det stämmer inte på Sverige.  Svensk export, som bromsade in under krisåren, återhämtade sig snabbt. 

Värre är det för den inhemska ekonomin som inte repat sig. Och hur skulle den det när vi har haft en finansminister i 8 år,  som envist behållit strypmål omskrivet till sparmål och samtidigt försökt balansera statsbudgeten, i ett läge då landet har varit (och fortsatt är) i stort behov av en budget i obalans, dvs mer pengar ut än in.

Inte blir Borgs betyg bättre, när man synar vad han gjorde under krisåren. Feg som en Reinfeldt, vågade inte finansministern stimulera svensk ekonomi, och genom det mota bortfallet som exportsektorns inbromsning innebar, vilket förvärrade situationen ytterligare. "Ordning och reda i finanserna" rapades upp, och artiklar om farliga statsskulden skrevs där han hänvisade till Reinhart och Rogoff fuskforskning som svar på krisen, samtidigt som arbeten försvann och alltjämt försvinner av att den inhemska efterfrågan sjunker. Banker fick sitt förstås, de som mest av alla bidragit till krisen.

Och det är alltså denna klåparfinansminister nu Calmfors ger betyg godkänd. Man skulle kunna tro att Calmfors är professor i dumhetstyckande, men tyvärr, ekonomi är hans gebit, och där gör han sitt yttersta att fortsatt förlöjliga området, med god hjälp av statstelevisionen.

No comments:

Post a Comment