Saturday, September 14, 2013

Är det inte dags att sticka en permanent nattmössa av barret, Borg?

På väg till affärsbanken
Finansminister Anders Borg är i Vilnius på finansministermöte. Där har han avvisat ett förslag om att öka stödet till små- och medelstora företag. Det kan man ju göra av olika anledningar. Men Borg nöjde sig inte med det. Han släppte samtidigt ett eget:
-förstärk affärsbankerna, så att företagen "får hjälp" av mer privata investeringar.  

Frågan blir då vilken typ av "förstärkning" Anders Borg menar. Skall staten öka på bankernas säkerheter, kommer det inte förändra bankers utlåningsvilja, eftersom viljan att låna ut grundar sig om banken anser låntagaren kreditvärdig eller ej.

Dessutom behöver inte bankerna öka sina säkerheter för att öka sin utlåning. Säkerheter skapar de efter utlåningen. Detta borde vara känt för en finansminister, men vår svenska gick ju aldrig klart sin utbildning.  Behöver inte betyda så mycket, eftersom det var en ekonomiutbildning i neoklassisk tappning och i sådana lär de sig främst att memorera nonsens och ihåligt svammel.

Värre är att han efter utbildning tycks vara så bekväm att han inte orkar uppdatera sig om hur verklighetens banker fungerar. Hade han gjort det, hade han också förstått hur fullständigt menlöst hans eget förslag är för att hjälpa små och medelstora företag.

Fast kanske ligger det närmre sanningen att hans pladder bara en omskrivning för att ge bidrag till privata banker.  -Jag vill ge bidrag till privata banker, låter ju inte så sexigt i dagsläget.

2 comments:

 1. Statliga pengar är givetvis inte bra för verksamheter som faktiskt gör något. Men parasiter skall kunna äta sig feta på skattemedel, Borg är en bankhora!

  Han fnaskar på för allt vad tygen håller och blyg är han inte. Vad tror vi händer om vi istället för att satsa på samhällsutveckling ser till att varenda bank skall ta en stor säck pengar ur cirkulation?

  Borg är en jävla idiot.

  ReplyDelete
 2. Borg går väl direkt till banksektorn när han gjort sitt i politiken. Någon gång måste han ju få betald för sitt hårda arbete.

  Inte heller är det skattemedel som skulle gått till små och medelstora företag, om man valt någon form a statligt stöd till dem. Underskott finansierar på statlig nivå och skatt släcker underskott. Ja, jag vet att jag tjatar, men att missionera är ju tjatigt så…

  Så i ett läge som idag, när ekonomin hackar, stånkar och stönar, kan man bibehålla eller t.o.m sänka skatter, om det gör rätt, samtidigt som man ökar underskottet, rubbet för att boosta igång spektaklet. Kanske en ordentlig skattesänkning för alla låginkomsttagare?

  Beskatta pengar som görs på pengar ordentligt bör man förstås göra, eftersom den verksamheten är så förbannat skadlig för realekonomin.

  ReplyDelete