Så visar det sig att den sänkta krogmomsen inte gav den jobbskapande effekt som utlovats. Ja, man kan förstås alltid hävda att den på lång sikt kommer att göra det. Men herre på täppan, som den enskilt främsta åtgärden, får väl då fortsatt jobbskatteavdraget anses vara, som i de bästa av världar åtminstone borde ha gett några fler handläggaruppgifter på skattekontoren, om nu inte datorer sköter det.
Eftersom krogmomsen inte alls fungerar som utlovat, byter regeringen nu fokus gällande den sänkta momsens funktion. Idag heter istället att det är ett sätt för företagen att kunna behålla personal i tuffa tider, lite som S-ledaren Stefan Löfvens förespråkande av lönesänkningar, fast tvärtom.
Om man kombinerar momssänkningen, som gör ägarens plånbok tjockare, med lönesänkningen, som gör ägarens plånbok tjockare, får man inte bara en extra tjock ägarplånbok, man bör också få en riktig superduper-jobbskapare eller superduper-jobbräddare.
Vilket av de två beror på konjunkturen och allt förutsätter att man tror på regeringen Reinfeldt och/eller Stefan Löfven. Huruvida man skall tro någondera bestäms av vad förtroendeundersökningar i media visar.
Med krogmomssänkningen visar den borgerliga alliansregeringen att man värnar de för Sverige viktigaste industriella klustren, där toppforskning med professor Carl Jan Granqvist i spetsen, gör oss till världsledande inom vinprovning, vett och etikett, och hur man skapar flytande komponenter genom redning eller emulsion, utan att det klumpar sig. Det är här, tillsammans med det RUT-industriella klustret, Sveriges ljusa framtid växer fram.
Att både krog- och RUT-branschens kluster är betydligt viktigare än t.ex. medicin-, fordons- eller varvsindustrins kluster vet vi genom att borgerligt evangelium förkunnar att marknaden reder sig bättre ju mindre statens inblandning är.
Så när nu regeringen Reinfeldt, som aldrig skulle få för sig att pumpa in skattebetalares pengar i företag som inte kan klara sig på egna ben, och dessutom gör det före det att tuffare tider infunnit sig, beror det på att regeringen Reinfeldt tar ansvar, denna gång ansvar för Sverige viktigaste industriella kluster, det kring krog och RUT.
Varför inte Ankan Borg till årets sk "Nobelpris" i ekonomi? Professor Carl-Jan i litteratur eller kemi?
ReplyDeleteJa varför inte. Då hade man åtminstone får garva på sig under vår färd till fördärvet.
ReplyDeleteGlömde att säga att detta var helt underbart skrivet! Jag skrattade gott samtidigt som vreden ständigt finns där.
ReplyDeleteFördjävla bra text. Vore jag inte sjuk skulle jag hylla dig mer!
ReplyDeleteSnorig.
Vill man vara djupsinnigt analytisk kanske man kan hävda att nuvarande regering (samt dessvärre också i stort sett oppositionen) har väldigt svårt att hantera glidningen från ett industriellt till ett efterindustriellt samhälle. (Ja, då måste man ju förstå att vi inte alls behöver mindre industrivaror, bara det att i den nuvarande fasen finns fabrikerna ganska långt bort.) Resultatet av den förvirringen blir satsningar på improduktiva tjänster som gynnar de redan välbeställdas privatintressen, medan samhället runtom får förfalla. Kritisk som jag är brukar jag hävda att satsningen på så kallade småföretag (folk med påtvingade F-skattesedlar) och stöd till redan rika privatpersoner kan vara vägen till fattigdom, inte till ett lyft för hela samhället. Detta är inte produktivt, däremot splittrar och ödelägger man förmodligen en hel del produktiva resurser.
ReplyDeleteJag satte upp dig på min "bloggrulle" förresten.
Jag får tacka för att jag får bli på bloggrulle. Klickar någon hit kommer den till vändplan:-)
ReplyDeleteDjupsinnig och analytisk vill man vara. Men dit är det många gånger lika långt som till de fabriker som flyttat, åtminstone för mig.
Företag som omvandlar anställningar till konsultuppdrag gör det för att flytta kostnader till den enskilde. Inte mycket till fruktbart framtida jobbskapande i den transformeringen.
Och att idén att fler människor bör gå på F-skattsedel, för att man anser att framtidens industrier kommer att växa fram bland småföretagen, är nog ett mycket trubbigt instrument.
De småföretag som kan tänkas växa, är inte särskilt beroende av att det är lätt att skaffa sig en F-skattsedel, eller att grannen med hammare och såg har skaffat sig en F-skattsedel för att kunna kalla sig konsult inom verandabranschen.
F-skattsedel har man bl.a. kunnat sälja in med pratet att man blir friare. Men hur fri man egentligen blir är beroende på hur eftertraktad den produkt eller tjänst man erbjuder. Att kunna tacka nej till jobb är ytterst få förunnat.
Återstår då det fria i att man inte har någon över sig. Det kan man förstås se olika på. Många gånger är det en chimär. Som underhuggare till någon större är man hårt bunden till vad den större dikterar. Så kan det även vara om man säljer sina tjänster till privatpersoner. Utför man tjänsten ad lib, som städare lär ens uppdrag inte bli fler.
Jag ser F-skatteköret som två saker: dels att företag skall slippa ta ansvar och kostnader för personer som fungerar som anställda men som formellt är fristånde, samt dels att försöka smuggla undan en del arbetslösa som egenföretagare. Det sista kanske kan fungera ett tag, men torde sluta med en otrevlig privatkonkurs och en människa som blir fullständigt ekonomiskt utslagen. En tredje oförutsedd sak är väl att rena brottslingar lättare kan förvandla sig till företagare när det är lösa boliner med utdelning av F-sedeln.
ReplyDeleteIdag är det utan tvekan väldigt enkelt. Om det leder till ökad brottslighet vet jag inte. Det har egentligen aldrig varit svårt att få F-skattsedel, åtminstone inte sedan 80-talet, det är så långt min vetskap gällande det sträcker sig. För den driftige boven handlade det väl tidigare mer om att fylla i något papper ytterligare, gissar jag.
ReplyDeleteAtt man förenklat för de som driver enskild firma har förmodligen mest att göra med den politiska viljan som vill omflytta anställd och arbetslös till F-skattare. Om inte det gjordes skulle man ha bra mycket mer jobb på skattekontoren, och att bortfallet bland egenföretagare, bland de som trots allt tycker det är krånglig, skulle ske snabbare.
Det så utskällda starta eget bidraget är väl för övrigt fortfarande kvar, i syfte att få den arbetslöse att skriva ut sig från förmedlingen.
Jag har egentligen inget emot att det är enkelt, men däremot att det används som ett instrument för att sänka människors inkomster och försäkringsutbetalningar. Ur sådana lösningar växer varken jobb eller ekonomi, snarare tvärtom, vilket är det du säger i din första kommentar.