Människors upplevelse av mängden korruption i samhället är inte samma sak som mängden verklig korruption. Dels för att det kan finnas dold korruption, sådant vi aldrig får reda på och som då innebär, om vi kunnat mäta den, en större mängd verklig korruption än den allmänt upplevda.
Men också för att spridningen av uppdagad korruption sker genom media, som mångfaldigar enskilda fall, genom upprepning i tidningar runt om i landet, tv-/radiokanaler, internet, och där lokalnyheter idag, mer än tidigare enkelt kan få riksspridning, vilket kan göra upplevd korruption större än vad samma verkligt antal kända fall ger vid hand.
Om det senare är det som skapat de nedslående siffror som nyligen presenterades gällande människors tro om kommunpolitikers korrupta beteenden, ja då är det väl ett opinionsarbete som gäller för att ändra den bilden. Men gäller det första, duger inte det.
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket, berättade i SVT-programmet Min sanning att svensk korruptionslagstiftning är mycket snävare än många andra länders, och att när jämförelse mellan länder sker, baseras det på vad som rapporteras som korruption utifrån länders egna lagstiftningar, alltså inte efter någon gemensam definition på vad som skall anses som korruption. Detta kan innebära att Sveriges 5:e plats på minst korrumperade länder listan, inte motsvarar vår officiella självbild av ett land som inte är särdeles korrupt.
Att vi har en så snäv korruptionslagstiftning skulle kunna vara en förklaring till varför invånarna i landet upplever samhället som mer korrupt än vad officiell statistik visar. Det allmänheten upplever som korrupt beteende ser man inte beivras, samtidigt som lagar heller inte möjliggör att personer lagförs för just det allmänheten anser vara korrupt.
Är det meningsfullt för myran som bor i en gödselstack att diskutera om det LUKTAR mer eller mindre skit. Det är liksom skiten som är problemet.
ReplyDeleteKänner myror lukt överhuvudtaget? Gör de det, måste det vara jobbigt att vara pissmyra i en gödselstack.
ReplyDeleteSVT visades en paneldiskussion i samband med den nyligen släppta rapporten om misstron mot kommunpolitiker.
Ahlenius satt i publiken, och fick komma till tals.
Tanten är fortfarande vass. Hon gav några exempel på hur det gått till ute i kommuner, med miljonförskingring vid privatskolor osv och där det inte utkrävts några ansvariga.
I panelen satt en moderat politiker som menade att det visst går att peka ut skyldiga och avkräva ansvar. Varför har man då inte gjort det, borde han frågat sig själv, innan han började pladdra.
Tror du några av dessa kommungubbar återfinns i de 70 svenskar som läcks ha pengar i skatteparadis?
ReplyDeleteSkulle sitta fint om det vore så.
ReplyDeleteDet är inte konstigt att "upplevelsen" av korruption är större nu än den tidigare varit.
ReplyDeleteVi har väl aldrig tidigare varit med om "avknoppningar"? Vi har väl aldrig tidigare varit med om politiker som säljer ut offentlig egendom till partikamrater för en "spottstyver"?
Lars Tobisson, Göteborgsmoderat, var på 70-talet känd som nolltaxerare. Idag är detta mer regel än undantag bland "storfräsarna".
På både gott och ont så tror jag att "upplevelsen" av ökad korruption har större betydelse än den verkliga.
Ja, det är allvarligt att fler och fler upplever mer korruption, liksom det är allvarligt om fler upplever att våld och brott ökar. Vilka åtgärder som skall till för att stävja det beror på det bakomliggande till misstron.
ReplyDeleteKapitalism handlar enbart om förväntningar och förväntansmanipulation. Förväntningar på korruption är därför lika allvarliga eller allvarligare än verklig korruption.
ReplyDelete