Wednesday, October 8, 2014

Stabilisera instabiliseringspakten

Så sent som i juni i somras sa tyska tant Merkel att det inte behövs några  förändringar av euroområdets stabilitetspakt, att den har all flexibilitet den behöver.

Men nu några månader senare går Tysklands exportberoende ekonomi allt dassigare. Tidigare tyska genomförda krav på andra euroländer att strypa sin ekonomi till framgång har slagit igenom, och dess effekter har nu kommit också till Tyskland. Det är inte alls konstigt. Länder man krävt skall strypa sin ekonomi är länder man exporterat till och därigenom har man förstört en del av sin egen exportmarknad.

Kommer Tyskland ställa krav på ökad flexibilitet i "stabiliseringspakten"? Det behöver de inte.  För att rädda sitt ansikte överlåter de det åt andra länder som Italien och Frankrike m.fl. , för att sedan glida med på en räkmacka. För det är inte tu tal om att Tyskland kommer ha behov av flexibilitet i den felkonstruerade stabiliseringspakten, som egentligen bara skapat enorm instabilitet, socialt som ekonomiskt.

2 comments:

  1. Ser vi till tysklands agerande inom EU, så är tyskland något vi bör studera. Tror det inte finns nått land i EU som använt så mycket knep att gynna den egna industrin och produktionen. I ett EU projekt så hamnar oftare produktionsanläggningen för projektet i just tyskland. De kan sin realekonomi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan tyska neoliberaler realekonomi?
      Det kanske de kan. I så i fall har de kalkylerat med en kontraktion, när efterfrågeminskningen de själva skapat, genom sina krav på andra euroländer nu slår igenom, för att sedan kallt tumma på regelverket igen när det passar dem.

      Eller så har de inte alls förstått, att vad som nu sker är att de får skörda den skämda frukt som deras krav på andra euroländer givit, dvs krav att länder som tysk industri exporterat till ska rasera sina efterfrågestabilisatorer -offentlig sektor-, och istället styra om de medlen till att hastigt betala av lånen till krisande tyska storbanker.

      En sådan policy fungerar ett tag för Tyskland, men direkt förstör den inhemska efterfrågan i berörda länder, vilket förstås minskar skatteintäkterna, som i kombination med förbudet mot att köra med underskott över en viss storlek, drastiskt minskar betalförmågan att betala av lånen till storbankerna.

      Men de kanske numera har cashat in tillräckligt och finner det dags att börja om igen.

      Delete