Wednesday, August 21, 2013

Widar Anderssons svårigheter att gradera motiv

Clown
Det är svårt att gradera mellan alla de tänkbara motiv som driver de 33 000 unga kvinnorna och männen mot det militära. Men varför krångla till det? Låt oss kort och gott glädjas över att viljan att försvara det vi är, är större och mer jämställd när folk får välja själva.

Massiv massarbetslöshet råder i landet, i synnerhet har ungdomar det särdeles tufft att finna jobb.

När unga män och kvinnor frivilligt får välja så visar det sig att fler söker sig till det militära än under det gamla pliktförsvarets sista år.

Hur det är med den viljan vet vi först när det råder full sysselsättning i landet, alltså då människor kan välja yrken. Men vi ska ju inte krångla till det.

28 comments:

  1. Sicken tomte! Och han skall fortfarande gälla som socialdemokrat, eller ...?

    ReplyDelete
  2. Ja, en så där "vi är alla sossar" är han väl, dvs höger om Wallenberg.

    ReplyDelete
  3. Bäste Simsalablunder!

    Förklara gärna för mig hur Schweiz med ett skattetryck på 28,5% piskar upp oss i allt. Sjukvård, omsorg, pensioner, infrastruktur, invandring, skola, forskning, livslängd, övriga försäkringssystem, export, ARBETSLÖSHET BÅDE BLAND UNGA OCH VUXNA mm. Detta med kanske världens absolut starkaste valuta som handikapp för exporten.
    Inte illa marscherat av ett lillputteland med sina kacklande gökur. I tillägg har folket SANN demokratisk rätt till folkomröstning via namninsamling. 50 000 för lagförslag som läggs, 100 000 om ändring av grundlag. Lagliga rätten till referendum vore kanske något att ta efter för kommunister som prisar demokratiska rättigheter så högt.

    Bertil Josefsson

    Bertil Josefsson

    ReplyDelete
  4. Varför skall jag förklara det för Bertil? Ett tips till Bertil är att titta på deras finansiella sektor. Den dränerar ju gärna omvärldens resurser. Kanske menar Bertil att alla länder skall göra som Schweiz, men då försvinner ju Schweiz konkurrensfördel, ty alla kan ju inte dränera varandras ekonomier samtidigt.

    Kanske kan Bertil förklara hur pöbeln påverkas av en höjning av skattetrycket genom en skattehöjning för de rikaste? Känner pöbeln av den höjningen?

    ReplyDelete
  5. Löneläget i Schweiz är en viktig faktor. Det är högre än Sveriges och skapar bättre inhemsk efterfrågan. Så vill man få Sverige på fötter så bör man tänka på att också lyfta lönerna.

    ReplyDelete
  6. Bäste Simsalablunder!

    Det var inte mycket till svar och som jag förväntat mig kom den finansiella sektorn upp. Dock är jag förvånad av din avslutning i sista stycket som jag återkommer till. Vi har hamnat vid sidan av av ämnet ARBETSLÖSHETEN som var min huvudinvändning. De övriga frågorna är komplexa, men skall söka hålla mig så kort som möjligt utan onödiga invektiv som ödelägger diskussionen. Leder bara till pajkastning. So here we go. Startar med huvudfrågan ARBETSLÖSHETEN.

    Arbetslösheten i S(Schweiz) är 3%, bland ungdom 8%.

    Finanssektorn, banker mm är komplex. En sak skall slås fast direkt. Det är inte där merparten av arbeten skapas, utan indirekt effekten av den förda politiken som är attraktiv för kapital och investerare. Bolagskatten varierar mellan 12-25% beroende på kanton och övriga omständigheter. Holdingbolag har särskilda regler se länkar(för långt att skriva här) http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kpmg/pressrelease/view/cypern-irland-och-schweiz-har-europas-attraktivaste-bolagsskatt-enligt-ny-undersoekning-sverige-paa-nionde-plats-188895 och http://holdingbolagschweiz.blogspot.se/2011/05/skattereglerna-for-holdingbolag-i.html Jämför detta med med Borgs förslag om 22% b-skatt. Hollandes vägval och populistiska valfläsk leder till kapitalflykt och få vill investera i detta uppnästa och tokiga land som inte balanserat budget de sista 20 åren. Se J Norbergs sakliga kommentar här http://www.metro.se/kolumner/investerare-satsar-inte-pa-europa/EVHljc!E8Qey8WHMhAFA/. Jag stannar här, annars blir diskussionen oändlig och länkarna syftar i första hand till att förkorta inlägget så mycket det går.

    Det förvånar mig att "arbetarklassen" som så starkt av gammal tradition, omhuldas av kommunister av dig numera benämnes som "pöpeln". Odiskutabelt är det så att jobbskatteavdragen procentuellt räknat mest gynnat medel-låginkomsttagare. De höga inkomsterna får sin del som i kronor räknat givetvis blir högre av naturliga skäl. Men hellre det än välja Hollandes väg som leder till kapitalflykt och ytterligare utarmning av landet på sikt.

    Jag noterar att du inte berör den lagliga självklara folkliga rätten till referendum som effektivt håller alla populistiska partier/politiker, höger, mitten som vänster, på mattan. Den hör eller inte till ARBETSLÖSHETEN som var min huvudinvändning och bör hellre diskuteras separat.

    Jag bjuder på en upplysning där Sverige piskar Schweiz, föräldraförsäkringen. Å andra sidan varierar momsen mellan 2-8% jämfört med våran 25%, mat och krog undantagen. De allra flesta har därför själva möjlighet att efter eget huvud betala barnomsorg efter eget fritt val. Dessutom finns ett system som tar hand om de som "faller igenom.

    Avslutningsvis, de finns åsikter som vi delar, främst synen på EU-monstret och Euron. I motsats till dig vill jag inte ha utträde utan ett kraftigt reformerat EU. Vi lever i en globaliserad värld och slutna kommunistiska samhällen där "murar" sätts upp för att förhindra folk av fly dessa diktaturer är ingen lösning. Kommunismen är som ideologi död och misslyckats var helst den tillämpats. Har själv upplevt de hemska förhållandena i främst Öst-Tyskland o Tjeckoslovakien på 70-80 talet.

    Sen skall du veta att jag själv var kommunist på det galna slutet 60-talet o tidigt 70-tal. Men bättrat mig med stigande ålder och insikt. Förr styrdes vi av adeln o brukspatroner. Numera är det den "politiska adeln" som regerar, höger som vänster. Ett bra exempel i den stora högen på det vansinne som pågår är Schlyter MP som vill förbjuda lakritspipor. Här sitter en politiker i E-parlamentet o pysslar med såna skitsaker. Skattefrälse givetvis, uppbär strax över miljonen i lön med en skatt på 12,5% (om jag inte minns fel), plus övriga förmåner som traktamenten mm. EU är ett stort skämt.

    Det blev längre än jag trodde, uppe sen kl 4.30 och nu dags att ägna mig åt dagens arbete.

    Mvh

    Bertil

    ReplyDelete
    Replies
    1. "jobbskatteavdragen procentuellt räknat mest gynnat medel-låginkomsttagare"

      Jo det blir att byta till procenträkning, för i kronor har de inte fått mest. Det är med kronor man kan handla med, inte procent.

      J Norbergs sakliga kommentar var för övrigt bara ytterligare en anektdot baserad på en sidas uppftattningar. Cato-institute-pojken är en propagandist för just multinationella bolag och sådana är sällan sakliga, inte heller denna gång.

      Hade J Norberg kunnat något om ekonomi så hade han förstått att Euro-området lider av efterfrågebrist, somliga länder mer än andra, och att inga privata aktörer gör något åt det. Den enda institutionen med muskler att göra det är ECB, men de jobbar i motsatt riktning, som faktiskt är i den riktning J Norberg omhuldar. Så där har du din Norbergare.

      Delete
    2. Du förstår väl att om andra länder för en liknande lågskattepolitik för att attrahera kapital och investerare så försvinner Schweiz nuvarande konkurrensfördel och helt plötsligt är deras politik inte längre bra nog. Vad återstår då? Sänka skatter?

      Race to the bottom håller man på med och det är ett av Europa och västvärldens problem, fast främst sker det genom åtstramningspolitik, som är detsamma som att minska penningmängden.

      Delete
  7. Missa din replik om lönerna, men är i princip med, men vi har helt andra förutsättningar än Schweiz. Dessutom har Schweiz betydligt lägre skatter för vanligt folk och får mycket mer netto i plånboken som du ser i min kommentar ovan.

    Problemet enligt min åsikt är den för stora offentliga sektorn som måste saneras kraftigt. Vi har ca 550 myndigheter o ingen skulle ens märka om 350 försvann. Byråkratin är omfattande. Vänsterpartiets lösning med ytterligare 200 000 offentligt anställda är en återvändsgränd o totalt orealistisk. Vem skall betala kalaset? Vi vet med säkerhet att högre skatter som enda utväg för finansiering driver både företag, investerare och folk ur landet. Lägg därtill kravet på 30 timmars arbetsvecka som höjer kostnaden brutalt för företag där i grunden alla jobb skapas. Gärna högre löner med stigande produktivitet, inte mig emot. Men börja med en rimligt skattetryck likt Schweiz som ger mer i plånboken för vanligt folk. Det är i grunden de arbetandes pengar, inte statens. Glöm inte att de med 28,5% gör allt bättre än oss med ca 47%. Vart tar skillnaden på 20" vägen? Till en del har du svaret jag angivet i tidigare kommentar, men högre löner är en helt annan diskussion.

    Mvh

    Bertil

    ReplyDelete
  8. Schweiz har en rad egenavgifter på lokal och regional nivå. Det är att betrakta skatt. Schweiz är en federation, så deras delstater får bidrag från staten. Läs varför längre ner.

    Skattetryck är ett fullständigt menlöst mått för att värna den lilla människan plånbok. Sänker man skattetrycket genom att ge enorma lättnader till de som sitter på landets tillgångar så sjunker skattetrycket, men den lilla människan har ingen som helst hjälp av det. Skattetryck är ett ord som används för att skrämma upp människor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egenavgifter känner jag till t ex obligatoriskt privat pensionssparande och säkert andra försäkringssystem också. I vad mån de är avdragsgilla för privatpersoner har jag i nuläget ingen vederhäftig kunskap om, men går säkert att hitta Vet såpass i vart fall att avdragsmöjligheter är generösa jämfört med Sverige.

      Skattetryck är inget menlöst mått. Tänk dig det teoretiska scenariot med 0% i skatt. Är det meningslöst då också? Återkommer senare i det övriga, måste jobba på, har mycket att göra just nu. Ett tips om du inte redan följer denna sajt är Drudge Report. Ger bra information om USA, enkel o vederhäftig.

      Sen vill jag gärna veta din åsikt om folkliga rätten till referendum. Med en sådan hade t ex det katastrofala "Lissabonfördraget" aldrig accepteras av Sverige.

      Mvh

      Bertil

      Delete
    2. Jo skattetryck så som bland annat du använder det säger ingenting om hur skatterna fördelas över befolkningen. Det är således menlöst om det inte samtidigt i detalj redovisas vad det omfattar, hur fördelingen sker, dess påverkan osv.

      Ditt absurdumexempel med 0% i skatt är inget argument för begreppet "skattetryck" användbarhet.

      Schweiz har också egenavgifter på bl.a barnomsorg. Vägtullar har de också. Ja listan kan göras lång.


      Sen vill jag gärna veta varför du vill veta vad jag tycker om folkliga rätten till referendum? Och vad har det med Widar Anderssons svårighet att gradera motiv?

      Delete
  9. Högre löner är inte en annan diskussion, den hänger ihop med skatteuttaget i reda kronor. Högre lön ger fler kronor i skatt. Ju fler i arbete och med med högre lön, desto fler skattekronor.

    Det är stor skillnad på vilken skatt vi pratar om. Skatt på kommunal och regional nivå _finansierar_ köp av varor och tjänster. Köpen görs från den _privata sektor_. Privat sektor får alltså inkomst från dessa skattekronor.

    Minskar man dessa skatter så att de inte räcker till att bibehålla det man anser man behöver, så minskas den motor som håller igång ekonomin i kommuner och regioner i konjunkturnedgångar, och man får en mycket svajigare ekonomi.

    Kommun och Landsting är helt beroende av att det finns tillräckligt beskattningsunderlag, alternativt att de får statsstöd. Jämför med Schweiz delstater. Får de inte tillräckligt med statsstöd när ekonomin går i stå, så går det som i Detroit.

    Skatt på statlig nivå finansierar INTE. Den släcker löpande det underskott som sker genom utgivningen av valutan, som också sker löpande, genom att man krediterar en mängd olika konton i privata banker.
    Utgivningen av valutan finansierar statens köp av varor och tjänster, köp som görs från den privata sektor. Skattens funktion är alltså att reglera den samlade efterfrågan och eventuell inflation, och inte att finansiera. Förstår man detta så inser man att en "budget i balans" är trams. Det är i det närmaste omöjligt att få en budget i balans på statlig nivå och målet i sig är fullständigt menlöst. Ja man skall budgetera, för att ha koll på utgifter, men en budget i balans på statlig nivå är nästan aldrig önskvärt utan enbart politiskt snömos.

    ReplyDelete
  10. Vi har haft kraftigt stigande produktivitet under decennier med t.o.m högre skattuttag än idag, så skatten skrämmer inte bort företag, det är en myt.
    Under samma period har lönerna legat stilla. Det har gynnat exportindustrin, men inte landet som helhet.

    De enorma vinsterna i exportindustrin har inte tillnärmelsevis återinvesterats i landet såsom de sas att de skulle göra, investeringsgraden har legat och ligger i princip still.

    Exportöverskott är bara värt något för landet om det växlas in mot motsvarande import. Så länge det inte gör det så upptar det produktivitet, utan att man får något realt tillbaka.

    När lönerna inte följer produktivitet och vinstutvecklingen påverkar det den inhemska ekonomin negativt, av den enkla anledningen att människor i landet spenderar sina pengar främst inom landet på varor och tjänster. Så när ingen ökning i efterfrågan i förhållande till ekonomins storlek sker, genom t.ex. löneökning -inga fler jobb.

    Avregleringen av finans- och banksektorn påstods vara till för att bäst och lättast få ut medel till investeringar där de bäst behövs. Så har inte skett.
    Istället har den blåst upp bostadsbubblor, vilket fått människor att tvingas använda en stor del av sin lön till ökade räntor och amorteringar som en följd av budgivning på bostäder, som de privata kreditgivarna underblåser och står bakom. Om banker inte själva också är bostadsmäklare så har de knutit upp mäklare till sig, allt i syfte att ha kontroll och kunna höja priset på bostäder.

    Eftersom prisuppgången inte har med realekonomin att göra så leder det inte heller till fler jobb, snarare färre eftersom köpkraften går till räntor och amorteringar. Läckaget här är enormt och har ingenting med skatt att göra.

    Som substitut till den dåliga löneutvecklingen har kreditinstituten erbjudit konsumtionslån för att upprätthålla efterfrågan i ekonomin.
    Det fungerar ända tills människor är så skuldsatta att de inte längre anses kreditvärdiga för ytterligare lån och det tenderar att styra konsumtionen åt en viss typ av varor, med ökad sårbarhet som följd. När det skett börjar bubblan pysa och ekonomin stagnerar mer och mer tills den börjar falla om inget görs åt det. Där är Sverige idag.

    Att då börja förespråka minskad offentlig sektor, dvs ta bort jobb inom offentlig sektor (såsom under 90-talet, och långsamt pågående nu genom bl.a. "besparingsmålet" på 1%, så minskar man efterfrågan ytterligare inom den inhemska ekonomin. Ty när någon förlorar sitt arbete och sin inkomst så leder det omedelbart till att någon annan förlorar det som skulle spenderas om de fått behålla sitt jobb och inkomsten.

    Någons utgift är någon annans inkomst kan man aldrig tänka bort.

    ReplyDelete
  11. Slit och släp, en lång arbetsdag för en pensionerad företagsdrivande pensionär. Beklagar mig inte, är mitt eget fria val o trivs. Nu bingen.

    Helt kort bara, återkommer senare med det andra. Höjda löner har lika lite att göra med Widar som frågan om referendum. Du kastar sten i glashus. Jag vet att min fråga är en mardröm för kommunister och väntar mig inget svar. Vår syn på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter skiljer sig åt.

    God natt.

    Bertil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Höjda löner var ett svar på DIN fråga, en fråga som för övrigt inte heller den hade med Widar Andersson svårigheter att gradera motiv. Överhuvudtaget har Schweiz skattesatser med inlägget att göra.

      Av någon anledning tror du att kommentarsfältet här är till för dina hjärtefrågor. Det är de inte, bara så att du vet.

      Delete
    2. "Vår syn på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter skiljer sig åt."

      Då får du allt börja rada upp var de skillnaderna sitter. Gör du inte det så ser jag det som att du erkännande din egen syn på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter som mycket haltande.

      Delete
    3. Överhuvudtaget har Schweiz skattesatser INTE med inlägget att göra, skall det vara.

      Delete
  12. Helt kort igen, ljudet på morgonnyheter tv sen 6. Av en tillfällighet beslutar Schweiz i parlament om inköp Jas Gripen för 22 miljarder från Sverige med anledning vår diskussion om referendum som du vägrar svar på. Delade meningar bland folket om ett köp, mitt tips 50 000 röster fås ihop o folkomröstning där sannolikt förslaget faller. Det är sunt med riktig och sann demokrati. Nu till jobbet, kl strax 9, bråda dagar.

    Mvh

    Bertil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svara du varför du vill veta vad jag tycker om folkliga rätten till referendum.

      Delete
  13. I vanlig ordning blir blir det en motfråga istället för ett svar. Jag svara på ditt inlägg om löner som heller inte hör till Widar-kommentaren. Skall jag bete mig som du gör i din sista kommentar? Då har vi ingen saklig diskussion och börjar inse det är omöjligt med dig.
    Min sannolika gissning är att du är totalt svarslös och vill inte ha sådana diskussioner, utan lika tyckande som jamar med i kören.

    Du är inte dum och min gissning är att du inser de många olika små fraktioner inom vänstern som röstar på Jonas gör det av taktiska skäl för att nå riksdagen och om möjligt ett samarbete med sossar som aldrig kommer att ske efter Monas havererade vänster allians förra valet.

    Nej, sanningen är den att vänstern skulle bli näst intill förintade i ett system med folkligt referendum i grundlag. Det inser du säkert, därför inget svar om demokratiska och mänskliga rättigheter, äganderätten mm. Du är ställd mot väggen och svarslös.

    Jag orkar inte föra denna diskussion längre och slutar här. Har varken tid eller ork för vi kommer ingen vart. Kört stenhårt idag igen och varit igång sedan 6 och nu efter 1 på natten, upp 6 imorgon igen, men självvalt som tidigare nämnts. I motsats till dig antar jag att jag med det lilla jag numera driver håller uppe sysselsättningen för "pöpeln" som du kallar dem. Alltid något om numera avsevärt mindre än förr. Några väl menade och avslutande råd på vägen.

    1. Våga gå ut med ditt eget namn på bloggen om den skall bli något.

    2. Pröva att driva kollektiva företag med likasinnade och lär känna småföretagens villkor. Inget hindrar, aktiebolag kostar numera 50 000 i insatt kapital vilket är småpengar i sammanhanget om ni blir ett gäng.

    3. Ta ut de löner ni själva vill och finner rättvisa och jobba 30 dagar i veckan, samt älska all omfattande byråkrati. Och om framgångsrika, betala så mycket skatt ni orkar och vill. Ni älskar ju höga skatter och det finns inget som hindrar er.

    Det skulle bli en nyttig lektion för dig att se verkligheten istället för utopin om det kommunistiska paradiset. Som sagt jag slutar här och önskar dig lycka till.

    God natt o vänliga hälsningar.

    Bertil

    ReplyDelete
  14. Jaha Bertil, och ditt företag/bransch är ...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Björn!

      Svarar som Simsalablunder vilket är den låga nivån på denna blogg.
      Varför vill du veta det?
      Men jag skall bjuda på lite än då. Hade ett tag 20 anställda men tröttna på all skiten med omfattande byråkrati, papper, rapporter och omfattande menlösa regelverk, både från fack och övriga korkade myndigheter och sålde bolaget. Bägaren rann till slut över när Arbetsmijöverket uppmanade mig att lämna in en plan för arbetsmiljön och hotade med ett vite. Allt var perfekt ordnat redan efter konstens alla regler och personalen trivdes med bra löner. De allra flesta kontaktar mig fortsatt och blir ofta uppringd och de önskar att jag fortsatt. Ett större antal blivit sparkade av köparen som numera ingår i en konstellation med ett investmentbolag som huvudägare.

      Det enda som skulle kunnat ske av miljöskäl var att någon halkade på ett bananskal. Så planen skulle i så tillfälle bli att av arbetsmiljöskäl i framtiden förbjuda all konsumtion av bananer. Jag fick nog av allt menlöst onödigt trams bland pappersvändare och sålde därför företaget av fullt begripliga skäl. Jag hade helt enkelt fått nog av alla dumheter.

      Vis av livslång erfarenhet driver jag därför företag i betydligt mindre och nu begränsad skala. Köper alla tjänster jag behöver om än mycket färre, så inga anställda längre. Trots allt sysselsätter det ett mindre antal personer. Så ser verkligheten ut min vän och pröva gärna själv ett kollektivt ägt företag tillsammans med Simsalablunder och ett gäng andra likasinnade enligt mitt förslag ovan istället för att ständigt gnälla på marknaden och kapitalet. Det blir en nyttig erfarenhet för er alla, jag lovar och vet, tro mig.

      Detta blir det sista och all vidare diskussion i ämnet avslutat och totalt onödig.

      Mvh

      Bertil


      Delete
    2. Bertil, en av konkurs-Mauds hjältar.

      Delete
  15. Verkar ungefär enligt formulär 1A: när trollet ombeds konkretisera sig spricker det i solljuset. Har sett det i några omgångar tidigare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertil är ökänd. På Jonas Sjöstedts blogg geggade han ner kommentarsfälten, precis som här, och stövlade in och avkrävde svar på kommando. Fick han inte fäktade han vilt och brett.

      Bertil har en skev idé om att han har rätt att få svar på allt han tycker är viktigt för stunden. Det ingår visst i hans demokratisyn.

      Fanns en som gick under namnet Hugo på Esbatis blogg, identisk med Bertil. Det skulle inte förvåna om det är samma figur.

      Delete
  16. Verkar som det räcker att fråga dem vad de egentligen själva har för kvalifikationer för att de skall sticka näsan i vädret och pysa iväg, förebärande att man "inte har tid".

    ReplyDelete
  17. Om ändå försöker ta Bertil på en gnutta allvar så finner man i ett å samma inlägg detta:

    Om sitt sålda bolag:
    " Ett större antal blivit sparkade av köparen som numera ingår i en konstellation med ett investmentbolag som huvudägare."

    "pröva gärna själv ett kollektivt ägt företag tillsammans med Simsalablunder och ett gäng andra likasinnade enligt mitt förslag ovan istället för att ständigt gnälla på marknaden och kapitalet."

    Vad jag kan utläsa så är det marknaden och kapitalet som sparkat "ett större antal". Skall man gnälla på staten då?

    Skall dessa pellejönsar ses som hjältar, för att de själva säger sig skapa jobb, så kanske det är på plats att de kallas för motsatsen när de förstör jobb.

    ReplyDelete