Saturday, September 14, 2013

Är det inte dags att sticka en permanent nattmössa av barret, Borg?

På väg till affärsbanken
Finansminister Anders Borg är i Vilnius på finansministermöte. Där har han avvisat ett förslag om att öka stödet till små- och medelstora företag. Det kan man ju göra av olika anledningar. Men Borg nöjde sig inte med det. Han släppte samtidigt ett eget:
-förstärk affärsbankerna, så att företagen "får hjälp" av mer privata investeringar.  

Frågan blir då vilken typ av "förstärkning" Anders Borg menar. Skall staten öka på bankernas säkerheter, kommer det inte förändra bankers utlåningsvilja, eftersom viljan att låna ut grundar sig om banken anser låntagaren kreditvärdig eller ej.

Dessutom behöver inte bankerna öka sina säkerheter för att öka sin utlåning. Säkerheter skapar de efter utlåningen. Detta borde vara känt för en finansminister, men vår svenska gick ju aldrig klart sin utbildning.  Behöver inte betyda så mycket, eftersom det var en ekonomiutbildning i neoklassisk tappning och i sådana lär de sig främst att memorera nonsens och ihåligt svammel.

Värre är att han efter utbildning tycks vara så bekväm att han inte orkar uppdatera sig om hur verklighetens banker fungerar. Hade han gjort det, hade han också förstått hur fullständigt menlöst hans eget förslag är för att hjälpa små och medelstora företag.

Fast kanske ligger det närmre sanningen att hans pladder bara en omskrivning för att ge bidrag till privata banker.  -Jag vill ge bidrag till privata banker, låter ju inte så sexigt i dagsläget.

Wednesday, September 11, 2013

Bara det bästa är gott nock




Hjältar kallade konkurs-Maud dem när hon var näringsminister under Reinfeldt.